Info servis

Energetska policijska patrola uskoro u trgovačkim centrima u Kini

Na desetke "energetskih policajaca" bit će raspoređeno na području glavnog grada Kine kako bi nadzirali energetski rastrošne malotrgovce i poslovne urede, piše u srijedu kineski dnevni list China Daily.

Kazne će dobiti trgovine u kojima će temperatura biti previsoka za zimskog perioda ili poslovni kompleksi s upaljenom rasvjetom tijekom dana, navodi China Daily izjave zamjenika gradonačelnika Pekinga, Zhanga Maoa.

Zhang je kazao da će prvih 20 policajaca biti angažirano tijekom idućih nekoliko mjeseci a novi će zakoni biti doneseni kako bi se pomoglo njihovu radu. "Zagovaramo štednju energije već godinama no to je ostao tek slogan budući da ne postoji sustav nadzora", prenosi China Daily izjave zamjenika gradonačelnika.

Gradovi diljem Kine bore se s prekidima u opskrbi električnom energijom i najvećom energetskom krizom u desetljećima. Prošle je godine Peking pozvao velike zgrade i vladine urede da održavaju temperature rashladnih uređaja na temperaturama iznad 26 Celzijevih stupnjeva i dopustile dužnosnicima da prilagode svoje odijevanje kako bi se ostvarile uštede u električnoj energiji. Također je zamijenio obične sa štedljivim žaruljama.

Hina