Info servis

Njemački BASF najavio proširenje veza s Gazpromom

Podružnica njemačke kemijske grupe BASF za poslovanje s plinom i naftom objavila je da planira proširiti svoje poslovne veze s ruskim plinskim divom Gazpromom, a uložit će i stotine milijuna eura kako bi izvukla veće količine plina iz polja ispod Sjevernog mora.

Reinier Zwitserloot, izvršni direktor kompanije Wintershall kazao je da "iako je Europska Unija sve više ovisna o uvozu prirodnog plina iz Rusije i Sjeverne Afrike, golemi potencijali još postoje, ponajprije u Sjevernom moru".

Wintershall, sa sjedištem u gradu na sjeveru Njemačke Kasselu, podružnica je u 100-postotnom vlasništvu njemačkog BASF-a, a smatra se najvećom kompanijom za vađenje nafte i plina sa sjedištem u Njemačkoj.

Zwitserloot je kazao da je njegova kompanija, koja se bavi vađenjem plina na obalama Nizozemske, stavila u funkciju svoju dosad najveću plinsku platformu u južnom dijelu Sjevernog mora. Winteshall će se potom širiti u britanske, danske i norveške sektore toga mora.

Trenutno se oko polovine njemačkih potreba za plinom pokriva iz polja drugih zemalja u Sjevernom moru, dok se njih 16 posto pokriva iz njemačkih polja a preostalih 35 posto iz ruskih izvora.

Definirajući Rusiju najvažnijim partnerom Europe u energetskoj sigurnosti, Zwitserloot je kazao kako "proširujemo našu suradnju s Gazpromom, koja je uspješna tijekom mnogo godina".

Dodao je i da je ovotjedna bura koja se digla oko plinovoda koji idu preko Ukrajine pokazala potrebu za novim plinovodom kroz Baltičko more, trenutno u izgradnji, s Wintershallom kao glavnim ulagačem. Zapadnoeuropske zemlje moraju "učiniti daleko više" kako ne bi ovisile o političkoj i gospodarskoj nestabilnosti duž postojećih tranzitnih ruta, istaknuo je Zwitserloot.



Hina