Info servis

OPEC: cijene košarice od 45 do 55 dolara po barelu ne škode svjetskom gospodarstvu

Glavni tajnik Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) Adnan Shihab-Eldin izjavio je tijekom službenog posjeta Kini da cijena referentne košarice od 45 do 55 dolara po barelu sirove nafte ne škodi svjetskom gospodarstvu, objavila je tv-postaja specijalizirana za poslovne vijesti CNBC.

Shihab-Eldin izjavio je i da je tržište uravnoteženo uoči vrhunca zimske sezone. Čelnici naftnog kartela posjetili su Kinu kako bi produbili dijalog između proizvođača i potrošača nafte u svijetu.

Sljedećih će mjeseci ključnu ulogu pri određivanju cijena nafte odigrati zimske temperature, napomenuo je predsjednik OPEC-a šeik Ahmed al-Fahd al-Sabah.

Na sastanku održanom prošlog tjedna u Kuvajtu OPEC je odlučio da neće mijenjati postojeću proizvodnju iako su ministri naznačili da su je po potrebi spremni smanjiti na sastanku zakazanom 31. siječnja u Beču.

Službena je dnevna proizvodna kvota OPEC-a 28 milijuna barela i najviša je u povijesti naftnog kartela a odnosi se na 10 aktivnih članica dok je Irak isključen.

Hina