Info servis

Radionica o unapređenju investicijske klime

Hrvatska je unazad nekoliko mjeseci poduzela značajne korake ka poboljšanju poslovne klime, poput hrabre i sveobuhvatne reforme pravosuđa, projekta Hitro.hr, aktiviranja Agencije za promicanje izvoza i ulaganja te stvaranja tima za brigu o stvaranju privlačnog investicijskog okruženja pri Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva, rekao je danas potredsjednik Vlade Damir Polančec.

Govoreći na radionici "Unapređenje investicijske klime - reforma zakonodavstva", u sklopu projekta FIAS-a (zajedničke službe IFC-a i Svjetske banke) "Otklanjanje administrativnih prepreka ulaganjima u RH", Polančec je istaknuo kako je to samo dio mjera kojima je konačni cilj ujedno i jedan od najvažnijih zadataka Vlade - podizanja konkurentnosti gospodarstva.

Hrvatska ima stabilno gospodarstvo i potencijal da raste i brže od PEP-om najavljenih 4 posto godišnje, a jedan od važnijih preduvjeta za to je privlačenje stranog kapitala, ne samo kroz privatizaciju, već sve više kroz greenfield investicije.

Tome bi, uz već poduzete korake, trebala doprinijeti i reforma javne uprave, koja bi trebala postati i efikasnija i fiskalno prihvatljivija, rekao je Polančec.

Na početku radionice održana je prezentaciju o poslovnom okruženju u Hrvatskoj, dio koje su bili i podaci iz u rujnu predstavljenog godišnjeg izvješća Svjetske banke o uvjetima poslovanja u 2006., u kojem je Hrvatska svrstana na 118. mjesto.

Reagirajući na tu prezentaciju državna tajnica za poduzetništvo u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Tajana Kesić Šapić je istaknula kako je to izvješće, kao niz sličnih analiza, izrađena na temelju podataka ponekad starih i više od godinu dana te stoga ne mogu odražavati trenutno, a posebice ne buduće stanje.

Izvješće govori o uvjetima poslovanja za 2006. godinu, a u njemu nije sadržan niti jedan podatak za ovu godinu, odnosno niti jedna reforma provedena od prošle godine, rekla je Kesić Šapić te je kao primjer navela podatak o padu stranih investicija u Hrvatsku, koji se odnosi na 2004. u odnosu na 2003. godinu, dok se zanemaruje podatak o njihovom ponovnom rastu u ovoj godini.

Projekt FIAS-a "Otklanjanje administrativnih prepreka ulaganjima u RH" započeo je 2000. godine, a cilj ove radionice bila je rasprava o modalitetima unapređenja regulative koja izravno utječe na poslovne aktivnosti.



Hina