Info servis

Hrvatska Vlada o privatizaciji Croatia osiguranja

Hrvatska Vlada priopćila je danas da je odlučna dovršiti proces privatizacije Croatia osiguranja započetog prije nekoliko mjeseci.

Proces privatizacije Croatia osiguranja nastavit će se na osnovi definiranih kriterija: poslovnog plana, vizije strateškog razvoja Croatia osiguranja u sljedećih nekoliko godina, ocjene kvalitete potencijalnih strateških partnera, ponuđene dokapitalizacije te ponuđene cijene za 51 posto dionica.

Kandidati koji nakon procesa due dilligencea odluče predati obvezujuće ponude moći će to učiniti 4. srpnja ove godine. Nakon otvaranja ponuda Vlada će donijeti daljnje odluke isključivo na osnovi činjenica predočenih u njihovim ponudama, navodi se u Vladinu priopćenju.

Priopćenjem je danas, na neke navode u medijima, reagirala i Uprava Croatia osiguranja, opovrgavajući medijske napise o tome da nije lojalna većinskom vlasniku - Vladi RH u vezi projekta privatizacije, te o skrivanju realnog stanja poslovnih rezultata društva.

Ističući da je Croatia osiguranje d.d. stabilno osiguravajuće društvo, iz njegove Uprave napominju da redovno izvještavaju Nadzorni odbor o svim bitnim informacijama tekućeg poslovanja i poslovnim rezultatima. Svake godine poslovne rezultate društva pregledava i vanjska revizorska kuća, navodi Uprava, ponavljajući već ranije objavljene podatke da Croatia osiguranje posluje s dobitkom koji je u 2001. godini iznosio 75 milijuna kuna prije oporezivanja, a dobit cijele grupe Croatia osiguranje iznosila je 134,5 milijuna kuna (odnosno konsolidirana dobit 103,2 milijuna kuna) prije oporezivanja.

Uprava Croatia osiguranja mišljenja je kako je "kampanja, koja se u zadnje vrijeme intenzivira u medijima, dio pritiska nekih kandidata i krugova koji bi željeli taj proces zaustaviti ili smanjiti ugled i cijenu Croatia osiguranja na takvu razinu koja bi im omogućila dobit u daljnjoj prodaji dionica".

Podupirući model privatizacije društva kojeg je definirala Vlada, iz Uprave Croatia osiguranja napominju da su naročito zadovoljni transparentnošću procesa te načinom i uvjetima odabira strateškog partnera.

Mišljenja su kako će na osnovi jasno objavljenih kriterija Vlada moći pronaći partnera koji će u najboljoj mogućoj mjeri odgovarati strateškim razvojnim planovima Croatia osiguranja.

Hina