Info servis

Rad na crno narasprostranjeniji u građevinarstvu, trgovini i ugostiteljstvu

U organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca – Udruge malih i srednjih poduzetnika i pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Vlade dr.sc. Ive Sanadera danas je u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski održan 2. kongres malih i srednjih poduzetnika «Budi svoj gospodar».

Kongres čija je tema bila poslovanje na crno, privukao je više od 2000 sudionika. Nakon uvodnih govora predsjednika Vlade dr.sc. Ive Sanadera, predsjednika Hrvatske udruge poslodavaca Emila Tedeschija i predsjednika udruge malih i srednjih poduzetnika Alana Žepeca poduzetnici su zajedno sa predstavnicima Vlade, sindikata i drugih institucija raspravljali o uzrocima, posljedicama i rješenjima poslovanja na crno. U radu kongresa sudjelovali su i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić, ministar financija Ivan Šuker i predsjednica Saveza samostralnih sindikata Hrvatske Vesna Dejanović.

Rad na crno, tema ovogodišnjeg kongresa, sveobuhvatan je problem koji se može rješavati jedino u suradnji mjerodavnih institucija, poslodavaca i posloprimaca. Prema podacima HUP-a rad na crno je najrasprostranjeniji u sektorima građevinarstva, trgovine i ugostiteljstva.

Potpredsjednik Udruge malih i srednjih poduzetnika Stjepan Vučagić iznio je nekoliko mjera za stvaranje pozitivne poslovne klime u ime Udruge malih i srednjih poduzetnika, kojima se može suzbiti siva ekonomija. Formiranje centralnog help deska za poduzetnike početnike, subvencioniranje poduzetnika početnika u porezima i doprinosima na plaće za prve dvije godine poslovanja za prvih deset zaposlenika, posebni zakonski akti koji će pojednostavniti i pojeftiniti povremeno i privremeno zapošljavanje neki su od rješenja koja bi trebala spriječiti rad i poslovanje na crno.

«Takav rad je prema našem mišljenju nemoguće spriječiti, pa onda predlažemo da se pojednostavni u pravnom smislu i pojeftini u poreznom smislu, odnosno svede u legalne okvire. To će biti korisno za državu, poslodavce i na kraju i radnike koji takav rad koriste kako dodatni izvor prihoda za prehranjivanje vlastitih obitelji”, izjavio je Alan Žepec.

Croatiabiz