Info servis

Predsjednik uprave DT-a suočen s bijesom dioničara

Predsjednik Uprave Deutsche Telekoma Ron Sommer, našavši se na udaru oštrih kritika dioničara zbog pada cijena dionica tog najvećeg europskog telekoma, tvrdi kako je to problem koji ne pogađa samo tu kompaniju već telekom sektor diljem svijeta.

Govoreći na današnjoj godišnjoj skupštini dioničara, Sommer je kazao dioničarima da je slabljenje tzv. T-dionice "ekstremno neugodno" te dodao da je u oštroj suprotnosti s ukupnim poslovnim rezultatima kompanije.

Godišnja skupština dioničara započela je danas s porastom cijena dionica kompanije za više od 3 posto, na 12,88 eura. No, one su ostale ispod razine od 28,5 njemačkih maraka ili 14,6 eura, po kojoj su prodavane 1996. javnom ponudom. Prošlog su se tjedna čak spustile na dosad najnižu razinu - 11,76 eura po dionici.

Po riječima analitičara, rezultat je to sve veće zabrinutosti ulagača oko toga na koji će način Sommer uspjeti ostvariti postavljene ciljeve smanjenja golemih dugovanja kompanije, koja su dosegnula 67,3 milijardi eura, na 50 milijardi eura do 2003.

Do pada cijena dionica, po riječima Sommera, došlo je unatoč tomu što je DT zabilježio dvoznamenkasti rast prihoda u prošloj godini te se uspio distancirati od kako je opisao "ekstremno slabog gospodarskog okruženja".

Nakon što je prošli tjedan DT objavio poslovne rezultate za prvo ovogodišnje tromjesečje koji su pokazali osjetno veći od očekivanog čisti gubitak u iznosu 1,8 milijardi eura, nasuprot 358 milijuna eura gubitka zabilježenog u istom razdoblju godine ranije, agencija za određivanje kreditnih rejtinga Moody's snizila je svoje prognoze za poslovanje DT-a, što je dodatno pogodilo njegove dionice .

Ovih je dana za njemački tisak Sommer izjavio kako DT planira do 2004. ukinuti 22.000 radnih mjesta, od ukupno 260.000 zaposlenih u toj tvrtki, kako bi ponovno poslovao s profitom te ostvario uštede veće od 10 milijardi eura. No, kazao je da će se smanjenje broja zaposlenih postići kroz prirodno osipanje, "na socijalno odgovoran način kao što se činilo do sada".

U međuvremenu je financijski direktor DT-a, Karl-Gerhard Eick izjavio kako u DT-u u ovoj godini očekuju dosad najveći gubitak - od 5,5 milijardi eura. Usporedbe radi, po podacima tvrtke prošlogodišnji je gubitak iznosio 3,5 milijarde eura, nasuprot ostvarenoj dobiti u 2000. u visini 5,9 milijardi eura. Tržišna vrijednost tvrtke danas je blizu 50 milijardi eura, dok je na samom vrhuncu high-tech 'booma' u ožujku 2000. ona premašila 317 milijardi eura.

Hina