Info servis

Poboljšanje poslovnih uvjeta u zemljama srednje i istočne Europe

Smanjenje poreznih stopa i pojačana borba protiv kriminala i korupcije poboljšali su poslovne uvjete u srednjoj i istočnoj Europi, pokazala je anketa objavljena u četvrtak.

Međutim, anketa koju je provela Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), pokazala je da su nepouzdane institucije, birokracija i otežani pristup kapitalu ostali u velikoj mjeri problematični za kompanije koje nastoje proširiti svoje operacije u toj regiji.

EBRD je anketu, temeljenu na odgovorima 9.500 kompanija u 18 zemalja na potezu od Uzbekistana do Poljske, objavio u Frankfurtu. Anketa je obuhvatila i osam zemalja srednje i istočne Europe koje su pristupile Europskoj Uniji u svibnju prošle godine.

Odgovarajući na pitanja, kompanije u srednjoj i istočnoj Europi kazale su da nemaju problema pri potrazi za kvalificiranim radnicima, odražavajući time visoku razinu obrazovanja radne snage u toj regiji.

Poput mnogih ekonomista, i ERBD očekuje da će brzi rast u regiji lagano usporiti ove godine ali će i dalje ostati na prosječno snažnih 5,3 posto, nakon rekordnih 6,6 posto u 2004.

EBRD je naročito optimističan kada su u pitanju izgledi mnogih zemalja članica Zajednice nezavisnih država u kojim su kompanije profitirale od rasta, posebice cijene nafte.



Hina