Info servis

Hrvatski sabor o novom zakonu o računovodstvu

Hrvatski sabor danas je 17. sjednicu nastavio raspravom o konačnom tekstu Zakona o računovodstvu kojim se uvode međunarodni računovodstveni standardi u financijsko izvještavanje hrvatskih poduzeća.

Ministar financija Ivan Šuker izvijestio je da važeći zakon iz 1993. više nije primjeren poslovanju poduzeća, posebno onih koja kupuju i prodaju na inozemnom tržištu.

Međunarodne računovodstvene standarde, propisuje predloženi zakon, morat će koristiti i mala i srednja poduzeća, koja će u tome nadzirati Odbor za standarde financijskog izvještavanja.

Za provedbu Zakona, koji bi na snagu stupio početkom iduće godine, iz državnog je proračuna u prvoj godini potrebno osigurati 600 tisuća kuna, u drugoj godini 700 tisuća, a u trećoj 800 tisuća kuna.

U kratkoj raspravi predloženi su zakon podržali klubovi HDZ-a i HSP-a, posebno podržavajući odredbu po kojoj će devet članova Odbora za standarde financijskog izvještavanja biti računovodstveni stručnjaci, te odredbu da se poslovne knjige mogu sastavljati i elektroničkim putem.

Sabor nastavlja rad raspravom o konačnom tekstu Zakona o reviziji, kojim se, kao i onim o računovodstvu, hrvatsko zakonodavstvo usklađuje s pravnim stečevinama EU.



Hina