Info servis

Uzlet cijena američkih dionica, Nasdaq na najvišoj razini od 2001.

Cijene dionica na američkim burzama snažno su ojačale u četvrtak tako da je vrijednost tehnološkog Nasdaq indeksa dosegnula najvišu razinu od lipnja 2001., pri čemu su dionice Internet kompanije Google premašile po prvi put 400 dolara, a njegova rivala Yahooa dosegnule najvišu razinu u zadnjih pet godina.

Nasdaq je tako dobio 1,5 posto na vrijednosti, završivši poslovanje na 2.220 bodova. Njujorški Dow Jones indeks dobio je 0,4 posto na vrijednosti, dosegnuvši 10.720 bodova.

Dionica pretraživača weba Googlea ojačala je 1,3 posto, na 403,45 dolara, pošto je ta kompanija ostvarila dobre poslovne rezultate zahvaljujući preusmjeravanju mnogih velikih kompanija s oglašavanja u tiskanim medijima i televiziji na Internet. Njegov rival Yahoo ostvario je skok cijena dionica za 5,5 posto, na 42,23 dolara, najvišu razinu u posljednjih pet godina.

"Ulagači su u potrazi za prekretnicom, a Yahoo i Google su vrlo dobar indikator", ustvrdio je Sam Rahman, menadžer pri Baring Asset Managementu.

Od ostalih tehnoloških dionica značajnije dobitke ostvarila je i dionica Hewlett-Packarda, koja je poskupjela šest posto po objavi dobiti u trećem ovogodišnjem tromjesečju iznad očekivanja Wall Streeta.

Nasuprot njima, dionica zabavljačke industrije Walt Disney potonula je 2,3 posto zbog pada tromjesečne dobiti te operativnog gubitka njegovog filmskog studija.

Izvješće američke vlade pokazalo je da se usijano tržište nekretnina u SAD-u postupno hladi, budući su cijene kuća u listopadu oslabile 5,6 posto, uz istodobni pad broja novih građevinskih dozvola po najvećoj stopi u proteklih šest godina.

Na europskim burzama cijene dionica prekinule su dvodnevnu korekciju, završivši poslovanje u četvrtak s dobicima, ponajviše zbog najava novih akvizicija i spajanja. Londonski Ftse indeks u takvim je uvjetima porastao 0,6 posto na 5.460 bodova. Frankfurtski DAX dobio je 0,36 posto na vrijednosti završivši poslovanje na 5.099 bodova.

Hina