Info servis

U Zagrebu najavljen program sajma CeBIT 2006.

Vodeći svjetski specijalizirani sajam informatičke i telekomunikacijske tehnologije CeBIT održat će se u Hannoveru od 9. do 15. ožujka iduće godine 20. jubilarni put, a na više od 312 tisuća četvornih metara predstavit će se oko 6.350 izlagača iz 70 zemalja svijeta.

Najavljujući CeBIT 2006. na današnjoj novinskoj konferenciji u Zagrebu predstavnik "Deutsche Messe", tvrtke-organizatora toga sajma, Detlev Rosse kazao je da očekuju više od 500 tisuća posjetitelja, koliko ih je sajam posjetilo ove godine.

Dodao je i da 52 posto izlagača dolazi izvan Njemačke, a najviše će ih, kao i ove godine, biti iz Tajvana, Kine, Južne Koreje i SAD-a. Očekuje se i više od 60 tisuća IT stručnjaka, nekoliko stotina govornika na tematskim forumima i konferencijama te brojna državna i gospodarska izaslanstva sa svih kontinenata.

Rosse je iznio i najnovije podatke Europskog observatorija za informacijsku tehnologiju (EITO), po kojima se ove godine očekuje 4,2 postotni rast vrijednosti IT svjetskog tržišta, na 2.040 milijardi eura. Za iduću se predviđa pak dalji porast od 4,4 posto.

CeBIT 2006. održat će se pod sloganom "Digitalna rješenja za rad i život", a osim digitalne opreme i sustava program izlaganja predviđa i brojne druge kategorije, od poslovnih procesa, komunikacija (fiksna i mobilna telefonija te umrežavanje) do opreme i sustava za bankarstvo i financija te rješenja za javni sektor.

Posebne teme bit će tzv. IT outsourcing (vanjske usluge u informatičkoj tehnologiji), softverska rješenja za mala i srednja poduzeća, te radio frekvencijska identifikacija (RFID), kao ključna tehnologija automatske identifikacije.

Direktor tvrtke Poslovne komunikacije, koja zastupa grupu njemačkih sajmova, Milan Galić na današnjoj je konferenciji kazao da se za sada iz Hrvatske nije prijavila nijedna tvrtka za nastup na CeBIT-u 2006., ali da su zanimanje pokazale njih četiri. Očekuje da će ih se u idućih nekoliko tjedna ipak prijaviti nekoliko, a nije ni isključena mogućnost da njihov nastup, kao i prošlih godina, organizira HGK-ov Sektor za informatiku. Galić je pritom izrazio i čuđenje tako malim odazivom, budući u Hrvatskoj, po podacima HGK, posluje oko 1.700 informatičkih tvrtki. Na upit jeli to možda zbog cijene izložbenog prostora na CeBIT-u Galić je odgovorio kako nije u to uvjeren, budući se štand sa svim pratećim instalacijama na CeBIT-u može zakupiti već za oko 4 tisuće eura.

Hina