Info servis

EBRD: nastavljen trend poboljšanja uvjeta poslovanja u istočnoj Europi

Kompanije u istočnoj Europi suočavaju se u 2005. s manje prepreka pri poslovanju nego u dosadašnjem procesu tranzicije, dok u jugoistočnoj Europi rast podupiru i politička stabilnost i perspektiva pristupa Hrvatske, Bugarske i Rumunjske Europskoj Uniji, konstatira Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u svom najnovijem izvješću o tranziciji.

U 2005. jugoistočna Europa trebala bi zabilježiti stopu rasta od 4,8 posto, prognozira EBRD, dodajući da je u regiji zabilježeno značajno opće poboljšanje poslovne klime ali je usporen tempo reformi, uključujući predpristupnu pauzu u reformama koje provode zemlje-kandidati za EU.

Iznimka je Srbija i Crna Gora koja je provela značajne reforme, uključujući opsežnu privatizaciju, liberalizaciju trgovine i razvoj institucija, napominje EBRD, upozoravajući da zemlje zapadnog Balkana moraju nastaviti započeti proces reformi kako bi potaknule ulaganja, privatno poduzetništvo i trgovinu.

Čitava regija istočne Europe postiže jako dobre gospodarske rezultate, uz prosječnu stopu gospodarskog rasta od 5,3 posto, nakon rekordnih 6,6 posto postignutih u 2004, ističe se u izvješću EBRD-a.

Navedeni su podaci preuzeti iz najnovijeg izvješća EBRD-a i Svjetske banke o poslovnom okruženju i rezultatima poduzeća, kojim je obuhvaćeno više od 9.500 kompanija kako bi se utvrdilo njihovo mišljenje u kojoj mjeri loša zakonska regulativa, pravni sustav, korupcija i zločin blokiraju njihov rast.

Regija u cjelini bilježi poboljšanje na području zakonske regulative, poreza i borbe protiv kriminala, a u nešto manjoj mjeri na području pravosuđa i borbe protiv korupcije. Najvećim se preprekama i dalje smatraju proizvoljna administracija, slabe institucije i slab pristup financijskim sredstvima, ističu autori izvješća.

Prepreke najteže pogađaju tvrtke koje mogu donijeti najveću korist gospodarstvu, generirajući rast i otvarajući nova radna mjesta, a poslovanje je otežano i tvrtkama izvan glavnih gradova, što je zajedničko svim zemljama u tranziciji, zaključuje ta banka.

Jedan od pokazatelja jačanja poslovnog optimizma u regiji jest i brzo širenje bankovnih zajmova na privatni sektor, uključujući domaćinstva, ističe EBRD

Istodobno nagli rast zajmova u uvjetima slabosti pojedinih banaka ili financijskih sustava može ojačati makrogospodarsku ranjivost pojedinih zemalja pa je nužan temeljit postupak provjere prije dodjele zajma, djelotvoran sustav nadzora banaka i fiskalna disciplina kako bi se osigurao prostor za zajmove privatnom sektoru, sugeriraju u EBRD-u.

Hina