Info servis

Siromašne i bogate zemlje raspravljat će o premošćivanju digitalnog jaza

Predstavnici siromašnih i bogatih zemalja trebali bi se okupiti na Svjetskom summitu za informacijsko društvo u Tunisu u srijedu kako bi dovršili dvogodišnju inicijativu UN-a za povećanje pristupa modernim telekomunikacijama i internetu u zemljama u razvoju.

Oko 50 čelnika država ili vlada i više od 11.000 predstavnika, uključujući dužnosnike, stručnjake informacijske tehnologije (IT) i poslovne direktore trebali bi se okupiti na trodnevnom sastanku.

Summit bi također trebao biti obilježen sukobom oko korporacije sa sjedištem u Sjedinjenim Državama koja upravlja osnovnim tehničkim i administrativnim elementima koji omogućavaju nesmetano funkcioniranje Interneta diljem svijeta.

Međunarodna telekomunikacijska unija (ITU) pri Ujedinjenim narodima, koja je organizator summita, želi povezati sva sela u svijetu na internet do 2015. i osigurati da siromašne zemlje ne zaostaju za ubrzanim razvojem IT usluga.

Više od polovine svjetskog stanovništva nikad nije razgovaralo telefonom a pet milijardi ljudi nema pristup računalu, podaci su ITU-a. Svega 3,1 posto Afrikanaca lani je imalo pristup internetu, nasuprot 55,7 posto stanovnika sjeverne Amerike, navodi Konferencija UN-a za razvoj i trgovinu (UNCTAD) u svojem izvješće objavljenom uoči početka summita u Tunisu.

U tom se izvješću ističe da, iako je poneki rast u korištenju digitalne tehnologije u zemljama u razvoju zabilježen, one nisu uspjele zatvoriti taj jaz. Kina ima drugi najveći broj internet priključaka nakon SAD-a. Međutim, svega četiri posto njezine populacije ima računalo. U Brazilu je njih 10,7 posto kompjuterizirano, ali je njihova brojka u Indiji pak smanjena na 1,2 posto.

Senegalski predsjednik Abdoulaye Wade požurivao je osnivanje "Fonda za digitalnu solidarnost" kako bi se financirali IT projekti u siromašnim zemljama u prvoj fazi summita u Ženevi 2003. unatoč zapadnjačkim protivljenjima. Iako je fond konačno osnovan prije tri mjeseca, i dalje ga izbjegavaju bogati donatori, a dobio je sredstva tek od nekih zemalja u zemljama u razvoju. Europske zemlje i Sjedinjenje Države posebice podupiru postojeće financijske kanale za razvoj IT-a u siromašnim zemljama.



Hina