Info servis

Nordijska gospodarska komora u Hrvatskoj počinje s djelovanjem

Nordijska gospodarska komora u Hrvatskoj (NGH) radit će na jačanju suradnje i zajedničkog djelovanja nordijskih tvrtki u Hrvatskoj te poboljšanju gospodarskih odnosa Hrvatske i nordijskih zemalja, a prvo predstavljanje imat će na Nordijskim danima u Hrvatskoj, 21. i 22. studenoga, priopćeno je iz te komore.

Komora, osnovana prošli tjedan, okuplja nordijske tvrtke u Hrvatskoj, poslovne ljude iz Danske, Finske, Norveške i Švedske, koji žive u Hrvatskoj te hrvatske i međunarodne tvrtke koje imaju poslovne odnose s nordijskim zemljama.

Tvrtke osnivači su Volvo Trucks (Švedska), Lift Modus (Finska), Det Norske Veritas (Norveška) i Brunata (Danska). Za predsjednika je izabran Lars Himmer, generalni direktor tvrtke Volvo Trucks, a Krešimir Paliska (Det Norske Veritas) izabran za dopredsjednika.

Prema podacima NGK-a, hrvatski uvoz iz nordijskih zemalja 2004. godine iznosio je gotovo 4 milijarde kuna, a vrijednost hrvatskog izvoza u nordijske zemlje istodobno je bila 882 milijuna kuna. Neki od najznačajnijih nordijskih investitora u Hrvatsku su Carlsberg, ABB, Ericsson i Rockwool.

Hina