Info servis

HOK i UNIZO u Bruxellesu potpisuju Memorandum o razumijevanju

Organizacija belgijsko/flamanskih obrtnika, malih i srednjih poduzetnika (UNIZO) i Hrvatska obrtnička komora (HOK) potpisat će u petak, 28. listopada u Bruxellesu Memorandum o razumijevanju, kojim se jača suradnja i razmjena iskustava između belgijskog i hrvatskog obrtništva te malog i srednjeg poduzetništva.

Memorandum će potpisati predsjednici dviju institucija Rik Jaeken i Stjepan Šafran, u sklopu službenog posjeta predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića Belgiji, koji će, kako se očekuje, i nazočiti njegovu potpisivanju, objavljeno je danas iz HOK-a.

Uoči potpisivanja Memoranduma bit će održan sastanak predstavnika HOK-a i UNIZO-a na kojem će biti riječi o prilagodbi hrvatskog obrtništva i malog poduzetništva standardima EU, te budućnosti tog važnog gospodarskog sektora za cjelokupno europsko gospodarstvo.

Nakon što je HOK u svibnju ove godine otvorio svoj prvi međunarodni ured u Bruxellesu, u sjedištu Europske unije obrtnika, malih i srednjih poduzetnika (UEAPME), UNIZO i HOK su u lipnju zajednički kandidirali projekt "EUROCRAFT", vrijedan 100.000 eura, namijenjen isključivo prilagodbi hrvatskih obrtnika EU, iz sredstava koja je dodijelila flamanska Vlada.

Kako je projekt odobren, UNIZO i HOK uskoro će zajedno raditi na jačanju i prilagodbi hrvatskog obrtništva EU standardima. UNIZO-ovi stručnjaci organizirat će više radionica u Hrvatskoj i Belgiji kako bi educirali kadrove HOK-a o europskom tržištu i europskim projektima, a obrtnicima bi se osigurali i poslovni razgovori kao mogućnost dogovaranja konkretnih poslova s flamanskim poduzetnicima, navode iz HOK-a.

UNIZO i HOK će dijeliti i razmjenjivati informacije o svim svojim značajnijim aktivnostima vezanim uz promicanje obrtništva i poduzetništva, te omogućiti svojem članstvu razmjenu pravnih, financijskih, ekonomskih i drugih poslovnih informacija te organizirati zajedničke poslovne sastanke svojih članova.

Belgijsko/flamanska organizacija obrtnika, malih i srednjih poduzetnika (UNIZO), najveća je poduzetnička organizacija sa oko 82.000 članova i 150.000 klijenata, s tradicijom dužom od sto godina.

Hina