Info servis

Agrokor razmatra mogućnost izdavanja dionica

Koncern Agrokor razmatra mogućnost izdavanja dionica, a ukoliko analize unutar godinu i pol pokažu da za time ima potrebe, one bi mogle biti izdane u roku od dvije godine, istaknuto je na današnjoj prezentaciji euroobveznica toga Koncerna u sklopu 7. financijskog i 2. e-business foruma.

Za sada Agrokor nema potrebe za izdavanjem nikakvih novih vrijednosnih papira, kako na domaćem tako i na inozemnim tržištima. Naime, euroobveznice koje od početka travnja kotiraju na Luksemburškoj burzi, prema riječima Hrvoja Japunčića iz odjela Strategije koncerna Agrokor, zadovoljile su njihove trenutačne financijske potrebe. Prodajom korporativnih obveznica Agrokor je prikupio 130 milijuna eura namijenjenih vraćanju postojećeg zaduženja kod Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Te su obveznice ispunile i cilj međunarodne i poslovne afirmacije Koncerna, sigurnijeg i izravnijeg pristupa stranim investitorima, ali i povećanju kreditnog rejtinga kompanije. Tako je Agrokor kao jedina privatna hrvatska kompanija od strane rejting agencija Standard&Poor's i Moody's dobila B+, odnosno B1 kreditni rejting.

Na upit o aktivnijoj ulozi Agrokora na domaćem financijskom tržištu, posebice u kontekstu mirovinske reforme, predstavnici Koncerna odgovorili su kako smatraju da domaći investitori nisu mogli apsorbirati toliki iznos obveznica. No, dodali su kako novac kojim će raspolagati mirovinski fondovi predstavlja značajan potencijal, što će svakako biti predmet financijskih analiza unutar kompanije.

Hina