Info servis

Konferencija King ICT-a: Hrvatskoj nedostaje IT stručnjaka

U Hrvatskoj se, slično kao i u mnogim drugim europskim zemljama, već sada nazire manjak informatičkih (IT) stručnjaka i tvrtki koje se bave izradom kvalitetnih informatičkih rješenja i integrativnih sustava potrebnih za moderno poslovanje u različitim djelatnostima, te se u tom segmentu preporučuje pojačana edukacija i veći upis učenika i studenata za takva zanimanja.

Čulo se to između ostalog na današnjoj konferenciji, Danu otvorenih integracija, koja je u organizaciji zagrebačke informatičke tvrtke King ICT u Buzinu okupila 200-ak domaćih i inozemnih sudionika.

Na konferenciji su predstavljena i brojna poslovno-informatička rješenja za različite poslovne sustave, koja mogu poboljšati poslovne procese i učinke poslovanja. Posebna tema bila je i edukacija djelatnika odnosno potreba primjene znanja u tvrtkama kao naprednog alata u modernom poslovanju.

Bila je to i prilika da tvrtka King ICT (bivšeg naziva King računala) predstavi plan po kojem bi, po riječima izvršnog direktora Gordana Kolaka, u iduće tri godine tvrtka proširila djelovanje samo sa maloprodaje računala na sistem integratora. To ne znači, dodao je Kolak, da će prestati s prodajom računala, koja će i dalje imati vodeći udjel u njihovom poslovanju, nego da već ove godine planiraju sa lanjskih 3 na više od 10 posto povećati udjel pružanja informatičkih usluga.

U poslovnoj 2005. očekuju povećanje ukupnog prometa na oko 200 milijuna kuna, što je gotovo deset posto više nego lani.

Od aktualnih projekata izdvajaju trogodišnju edukaciju ukupno tri tisuće zaposlenika INA-e, procijenjene vrijednosti oko 3 milijuna kuna, projekte s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa - nastavka akcije povoljnije nabave računala za odlikaše i nastavnike (u godinu i pol dana te akcije prodano je 7.500 računala), kroz CARNet davanje web usluga za osnovne i srednje škole te izradu e-learning rješenja za članove akademske zajednice.

Tvrtka King ICT od 1998. posluje u sastavu M-San Grupe, a trenutno zapošljava 70 djelatnika.

Hina