Info servis

Austrijski proizvođači auto dijelova u posjetu Hrvatskoj

Klaster štajerskih proizvođača automobilskih dijelova zainteresiran je za suradnju s hrvatskim partnerima u području dobavljačke industrije, istaknuo je voditelj Automobilskog klastera Štajerske Uwe Galler na skupu 'Mogućnosti suradnje na području automobilske industrije proizvođača iz Austrije i Hrvatske', koji se danas odražava u organizaciji Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva.

Na konferenciji s hrvatske strane sudjeluje oko 50 tvrtki i institucija, a s austrijske 20 kompanija te predstavnici Automobilskog klastera Štajerske.

Neke od hrvatskih tvrtki koje su prijavile sudjelovanje su AD Plastik, Cimos, Dalit, Elcon, Lipik Glas, Regeneracija i druge.

Želimo internacionalizirati naše poslovanje i zato smo danas ovdje, a nadamo se da ćemo na hrvatskoj strani naći potencijalne poslovne partnere, rekao je Galler.

Po njegovim riječima, u Austriji se proizvodnjom auto dijelova bavi 700 tvrtki sa 185 tisuća zaposlenih. Trećina pogona sa 44 tisuće zaposlenih nalazi se u Štajerskoj, a tamošnji proizvođači auto dijelova prošle godine su ostvarili promet od 9,3 milijarde eura i dobit od 1,6 milijardi eura.

Usporedbe radi, prema podacima Hrvatske gospodarske komore, u Hrvatskoj djeluje oko 140 proizvođača auto dijelova s oko 4.800 zaposlenih, a prošlogodišnji promet iznosio je oko 230 milijuna dolara.

Prema riječima predsjednice štajerske Vlade Waltraud Klasnik, u proteklih deset godina u Austriji su znatno porasla proizvodnja vozila, što je, kako je rekla, velika prilika i za kooperante i dobavljače, a u raspodjeli poslovnih šansi ima mjesta i za hrvatske poduzetnike.

Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić, pak, ističe da Ministarstvo upravo u stvaranju klastera vidi priliku za razvoj niza manjih poduzeća. Povezivanjem u klastere, kaže Vukelić, ta bi poduzeća postala konkurentnija i lakše bi našla put do europskih tržišta.

Prepoznavši to, Ministarstvo, kaže Vukelić, provodi program 'Zajednički proizvod' u kojemu sufinancira osnivanje i vođenje klastera te pomaže u izobrazbi klasterskih menadžera.



Hina