Info servis

Konferencija o značaju konkurentnosti za razvoj Hrvatske

Hrvatska priprema niz zakona za poticanje izvoza i ulaganja, što bi trebalo dati novi poticaj gospodarskom rastu i razvoju, no, oni bi trebali postaviti stroge kriterije za omogućavanje poticaja kako bi se poboljšala kvaliteta ulagača, povećala konkurentnost na tržištu, ali i izbjegli daljnji stečajevi.

Rekao je to na današnjoj konferenciji 'Konkurentnost i strateški razvoj Hrvatske i regije' u sklopu 7. financijskog foruma, Sani Ljubinčić iz Uprave za poticanje ulaganja pri Ministarstvu gospodarstva.

Prema njegovim riječima, u Hrvatskoj je unazad dvije godine svijest o važnosti konkurentnosti znatno podignuta, o čemu svjedoči i pokretanje Hrvatske inicijative za konkurentnost, uz čiju su podršku osnovani i Hrvatsko vijeće za konkurentnost te Nacionalno vijeće za konkurentnost.

Ta vijeća okupljaju predstavnike Vlade, gospodarstva, sindikata te visokog obrazovanja, znanosti i tehnologije, a osnovni im je cilj institucionaliziranje djelotvornog dijaloga između države i gospodarstva u cilju unaprjeđivanja ukupne poslovne klime u zemlji, kazao je direktor Hrvatske inicijative za konkurentnost - projekta USAID-a, John C. Ickis.

Među ostalim, rezultat rada te inicijative jest i to što će Hrvatska ove godine biti uključena u indeks i izvješće o konkurentnosti Svjetskog ekonomskog foruma (WEF). To se izvješće izrađuje na temelju više od 40 pokazatelja u nekoliko kategorija - ekonomske performanse u zemlji, izvoz, investicije, infrastruktura, politika Vlade i sl. Podaci za Hrvatsku prikupljani su između veljače i travnja ove godine, kada je anketirano 106 vodećih ljudi najvećih hrvatskih tvrtki.

Iako rezultati tog istraživanja predstavljaju percepciju stanja u zemlji, oni ipak daju objektivnu sliku na temelju koje se mogu pokrenuti javne rasprave na nacionalnoj razini, kao i dijalog između privatnog i državnog sektora, istaknuo je Ickis. Također, napomenuo je, ti pokazatelji hrvatskoj Vladi mogu biti 'snažan alat u mjerenju napretka i postavljanja prioriteta u političkim i institucionalnim reformama'.

Hina