Info servis

Započela konferencija o poslovnim procesima

Međunarodna konferencija o poslovnim procesima, koja je danas započela s dvodnevnim radom u Zagrebu, okupila je više od 400 sudionika i stručnjaka iz 12 zemalja.

Na konferenciji se govori o važnosti poslovnih procesa za gospodarstvo, državu i znanost, kao i o upravljanju poslovnim procesima u gospodarstvu, modernizaciji i poslovnim procesima u državnoj upravi i pravosuđu te metodama i alatima za modeliranje i mjerenje uspješnosti poslovnih procesa.

Konferenciju su otvorili državni tajnik za gospodarstvo pri Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Vladimir Vranković i predsjednik programskog odbora Slavko Vidović.

Vranković je kazao da hrvatske tvrtke kako prihvaćaju nove tehnologije moraju prihvatiti i nove procese u poslovanju, jer u protivnom neće biti konkurentne. Dodao je da su hrvatske tvrtke sa vertikalnog prešle na horizontalno upravljanje, što znači veću dinamiku poslovanja, učinkovitosti i aktivnosti.

Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić u uvodnoj riječi u obavljenim materijalima za ovu konferenciju navodi da se posebnost novog pristupa poslovnim procesima u Hrvatskoj očituje i kroz uspostavu novog modela rada u javnom sektoru, a ostvaruje se racionalizacijom poslovnih procesa te stvaranjem "mobilnih službenika" u državnoj upravi i pravosuđu.

Kao značajan projekt istaknuo je i servis HITRO.hr koji bi trebao olakšati i ubrzati dobivanje mnogih suglasnosti poduzetnicima i građanima.

Vidović je kazao da je smisao konferencije naći nova rješenja u biznisu, znanosti i državnoj upravi. Napomenuo je da se u hrvatskim tvrtkama oko 80 posto vremena troši na pripremu za poslovne procese, a samo 20 posto vremena na obavljanje samih radnih operacija.

Vidović konferenciju vidi kao poticaj stalne komunikacije o temi poslovnih procesa, jer, kako je istaknuo, u tvrtkama je osnovni problem iskomunicirati poslovnu strategiju tvrtke svojim zaposlenicima.

Hina