Info servis

Olakšanje zbog Rite potaknulo jačanje europskih dionica

Cijene dionica na europskim burzama u ponedjeljak su porasle uslijed olakšanja nakon što uragan Rita nije izazvao štete poput Katrine, pri čemu su na dobitku bili osiguravatelji i dionice kemijskih proizvođača dobivši na vrijednosti nakon što su operacije u Teksasu bile pošteđene.

Londonski Ftse indeks ojačao je do podneva 0,6 posto na 5.444 bodova. Frankfurtski DAX indeks poskočio je čak 1,9 posto, dosegnuvši 4.974 bodova, a za njegov su skok bile najzaslužnije upravo dionice sektora osiguravatelja i kemijske industrije.

Dionice osiguravatelja AXA-e, Munich Re-a i Swiss Re-a sve su redom poskupjele za više od dva posto budući se očekuje da će isplate po odštetnim zahtjevima biti manje nego se strahovalo. A dobitnicima su se pridružile i kompanije kemijskog sektora, predvođene njemačkim divovima BASF i Bayer, čije su dionice ojačale oko 2,5 posto.

"Činjenica da je uragan Rita zaobišao središte Houstona tijekom vikenda i stoga prouzročio manje štete nego se strahovalo poticajno je djelovala na dionice", kazao je jedan trgovac.

No na strani gubitnika posebno se isticao Porsche, čije su dionice potonule devet posto nakon što je taj proizvođača luksuznih automobila objavio preko vikenda da planira kupiti 20 posto dionica s pravom glasa u Volkswagenu radi sprečavanja neprijateljskog preuzimanja VW-a koje bi moglo ugroziti poslovne odnose partnera.

"Porscheov potez nismo očekivali i mogao bi dobiti mješovitu poruku od tržišta", kazao je analitičar Morgan Stanleya Adam Jonas. "Za Porsche, pomisao na potrošnju 3,3 milijarde eura za udjel u europskom najvećem proizvođaču automobila jest kontroverzan i vjerojatno će biti izložen pomnom istraživanju".

Dionice Volkswagena, kao jedinog gubitnika među 30 kompanija sadržanih u indeksu DAX, oslabile su 0,5 posto, dok su ostali pripadnici automobilskog sektora profitirali jer su ulagači preusmjeravali fondove iz Porschea. Pritom su dionice Renaulta i Peugeota skočile tri posto a DaimlerChryslera za 2,7 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei bio je na dobitku od 1,8 posto, dosegnuvši 13.392 bodova.

Hina