Info servis

Merrill Lynch mora platiti 100 milijuna USD kazne

Nakon višemjesečne istrage, brokerska kuća Merrill Lynch&Co. nagodila se o plaćanju 100 milijuna američkih dolara zbog navodnog namjernog navođenja ulagača na krive zaključke kako bi zaradila na bankovnim provizijama.

Tvrtka se putem priopćenja javno ispričala svojim klijentima, dioničarima i zaposlenicima zbog, kako je rečeno, 'informacija o neprimjerenoj praksi' koje su isplivale tijekom istrage koje je provelo njujorško državno tužiteljstvo.

"Iskreno žalimo zbog toga što su neki od naših analitičara za sektor Interneta izražavali mišljenja za koja je utvrđeno da su povremeno odstupala od objavljenih preporuka Merrill Lyncha", navodi se u tom priopćenju.

Naime, utvrđeno je da su njegovi analitičari privatno neke dionice nazivali 'smećem', dok su istovremeno klijentima savjetovali njihovu kupnju. U svojem priopćenju, ta je najveća brokerska kuća u svijetu tu praksu nazvala 'ozbiljnim kršenjem svojih tradicionalnih principa'.

Istraga državnog tužitelja savezne države New York Eliota Spitzera pokazala je i da su analitičari preuveličavali svoje procjene o poslovanju pojedinih kompanija, kako bi ona koristila njihove usluge ulagačkog bankarstva. Spitzer je kazao kako se nada da će postignuti sporazum otvoriti put reformi čitave industrije. "Ovo je dobro za ulagače", kazao je.

Prema nagodbi, Merrill Lynch mora platiti 48 milijuna dolara državi New York, te još 52 milijuna drugim državama koje su pokrenule istrage o kršenjima poslovne prakse. Sporazumom nisu predviđene isplate odštete ulagačima.

Tvrtka tvrdi da ta nagodba ne predstavlja dokaz ili priznanje krivice i smatra da će u konačnici biti od koristi svim ulagačima i tržištima kapitala.

Hina