Info servis

Deiss: početak pregovora s EU dat će zamah gospodarskoj suradnji

Švicarski savezni ministar gospodarstva Joseph Deiss ocijenio je danas da je gospodarska suradnja Hrvatske i Švicarske dobra, a da će daljnji napredak u gospodarskim odnosima dviju zemalja donijeti približavanje Hrvatske punopravnom članstvu u Europskoj uniji.

Pozitivan signal gospodarstvenicima bit će početak pregovora Hrvatske o punopravnom članstvu u Uniji, rekao je Deiss na okruglom stolu u organizaciji Švicarsko-hrvatske poslovne udruge.

Osnovne instrumente za dobru gospodarsku suradnju imamo, a to su Ugovor o slobodnoj trgovini, izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i zaštiti ulaganja, rekao je Deiss ocjenivši da u budućnosti posebnu pažnju treba posvetiti švicarskim ulaganjima u Hrvatsku, koja su manja nego hrvatska u Švicarsku.

Deiss je istaknuo da je impresioniran napretkom Hrvatske u tranziciji iz socijalističke u tržišnu ekonomiju te u njezinoj brzoj adaptaciji potrebnoj za prijelaz iz stanja rata u mir.

U mnogim područjima, kao što su povratak izbjeglica i razminiranje, Hrvatska je dobar primjer zemljama u regiji, kako se mogu uspješno rješavati ti problemi, dodao je.

Tijekom dana, švicarski ministar gospodarstva sastao se s predsjednikom Vlade Ivom Sanaderom i ministrom gospodarstva, rada i poduzetništva Brankom Vukelićem. Izrazio je zadovoljstvo tim susretima, pri čemu su, kako je rekao, na sastanku s premijerom Sanaderom dominirale političke teme, dok je s ministrom Vukelićem uglavnom razgovarao o mogućnostima unapređenja gospodarske suradnje.

Po podacima švicarskog Veleposlanstva, Hrvatska je treći trgovinski partner Švicarske u jugoistočnoj Europi. Iznos izravnih švicarskih ulaganja u Hrvatsku je 250 milijuna švicarskih franaka, dok je samo u 2004. godini iz Hrvatske u Švicarsku uloženo 180 milijuna dolara. U Švicarskoj živi 42 tisuće Hrvata.



Hina