Info servis

Nastavljen pad cijena američkih tehnoloških dionica treći dan zaredom

Raznoliki niz najnovijih gospodarskih pokazatelja potaknuo je ulagače na američkim burzama u četvrtak na nastavak prodaja tehnoloških dionica treći dan uzastopno, budući su zabrinuti izgledima gospodarskog rasta i u očekivanju odluke američke središnje banke o kamatnoj politici.

U takvim uvjetima tehnološki Nasdaq indeks spustio se 0,15 posto, na 2.146 bodova. Njujorški Dow Jones indeks ojačao je pak 0,13 posto, na 10.558 bodova.

Očekuje se da Fed u idući utorak podigne kamatne stope, no ulagači nisu sigurni što će Vijeće za monetarnu politiku objaviti u svom priopćenju o gospodarstvu nakon pokazatelja o industrijskoj aktivnosti i inflaciji.

"Ako vjerujete da će više kamatne stope zakočiti gospodarstvo, cijeli tehnološki sektor je sumnjiv jer potrošnja kompanija na informatičku tehnologiju ovisi o smjeru u kojem ide gospodarstvo. Više kamatne stope usporit će gospodarski rast a to će biti posebno bitno za izglede tehnoloških dionica te će ograničiti rast cijena na Nasdaqu", rekao je Hans Olsen, investicijski strateg pri Bingham Legg Advisersu u Bostonu.

Podružnica Feda u Philadelphiji objavila je u četvrtak da njezin indeks poslovne aktivnosti u srednje-atlantskoj regiji bilježi pad s kolovoških 17,5 na svega 2,2 boda u rujnu. To je daleko ispod očekivanja Wall Streeta od 14 bodova. Izvješće je posebno je pogodilo industrijske dionice poput Caterpillara, čija je dionica potonula jedan posto.

Nadalje, američko ministarstvo rada objavilo je porast indeksa potrošačkih cijena za 0,5 posto u kolovozu, prema 0,6 posto koliko su očekivali ekonomisti. Međutim, taj pokazatelj nije u cijelosti obuhvatio posljedice razaranja uragana Katrine u Meksičkom zaljevu.

Na europskim burzama cijene dionica različito su se kretale, pri čemu je londonski Ftse indeks dosegnuo najvišu razinu u zadnje četiri godine, 5.384 boda, 0,7 posto više nego dan ranije, uslijed rasta cijena naftnih dionica. Nasuprot tome, neizvjesnosti oko rezultata njemačkih izbora pogodili su frankfurtski DAX indeks, koji je potonuo 0,1 posto, na 4.906 bodova.



Hina