Info servis

FINA: do sada 1.500 pozitivno ocijenjenih zahtjeva za nagodbu

Financijska agencija (FINA) do sada je, od ukupno predanih 40-tak tisuća prijedloga, približno 1.500 pozitivno ocijenjenih prijedloga poslovnih subjekata za nagodbu oko dugovanja državi proslijedila na daljnju obradu, kazao je na današnjoj konferenciji za novinare u sklopu Sedmog financijskog foruma predsjednik Uprave FINA-e Đuro Popijač.

Posao oko ostalih prijedloga o nagodbama ušao je u fazu kada se mora izraditi modalitet zaštite poslovnih subjekata, čiji su blokirani računi prebačeni u Hrvatsku poštansku banku (HPB), a njihov prijedlog o nagodbi još uvijek nije riješen ili neće biti riješen do 22. lipnja. Tada, naime, ističe rok od 60 dana koji je zakonom određen za krajnji rok pokretanja stečaja u blokiranim tvrtkama.

Obrada prijedloga za nagodbu samo je jedan od tri velika projekta koji su unazad par mjeseci 'prešli preko leđa' FINA-e, kazao je Popijač. Prvi je bila reforma platnog prometa u kojoj je u manje od pola godine kompletan platni promet sa Zavoda za platni promet (ZAP) prebačen na poslovne banke, u čemu je FINA odigrala ključnu ulogu. Financijska je agencija odradila i najveći dio organizacijskog i tehnološkog posla u mirovinskoj reformi, a zahvaljujući poslovnim odnosima između FINA-e i najvećeg dijela banaka obje su tranzicije obavljene bez značajnijih rizika i problema, istaknuo je predsjednik Uprave Agencije.

U pripremi i na početku realizacije još je nekoliko projekata FINA-e. Tako su, prema Popijačevim riječima, u tijeku dogovori s manjim brojem poslovnih banaka s kojima do sada nije dogovoreno objavljivanje bonitetnih informacija. Takvih je banaka devet, a predsjednik Uprave FINA-e drži da će tek manji dio njih ostati izvan dogovora, odnosno da će većina banaka ipak omogućiti da se klijentima daje kompletna bonitetna informacija, o pojedinim računima.

Također, u suradnji s Državnim zavodom za statistiku u pripremi su i projekti vođenja registra poslovnih subjekata, kao i registra godišnjih obračuna, kao i novo ustrojstvo manipulacije s gotovinom.

Odgovarajući na upite o povišenim cijenama usluga platnog prometa, Popijač je rekao kako je cjenik FINA-inih usluga ostao nepromijenjen. On je istaknuo kako je u lancu platnog prometa klijent-banka-FINA, samo Financijska agencija u sustavu PDV-a te da ona trošak od 22 posto ne može prenijeti na ostale sudionike. Oblikovanje konačne cijene usluga, pak, ostavljeno je tržištu, odnosno bankama, koje su je same određivale, kazao je Popijač.

Hina