Info servis

Jesenski velesajam: 1.750 izlagača iz 40 zemalja

Na ovogodišnjem, 81. Jesenskom međunarodnom Zagrebačkom velesajmu (JMZV), koji će se održati od 13. do 18. rujna, predstavit će se 1.750 izlagača iz 40 zemalja na izložbenoj površini od oko 92 tisuće kvadratnih metara, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare ZV-a.

Uz individualne nastupe, na sajmu će biti i 17 kolektivnih nastupa zemalja, ove godine nema posebne zemlje partnera na JMZV-u, a poseban će naglasak biti stavljen na predstavljanje Hrvatske, odnosno njenog tržišnog potencijala.

Jesenski međunarodni Zagrebački velesajam i ove se godine potvrđuje kao sajamski lider u široj regiji jugoistočne Europe, a iako se još prepoznaje kao opći sajam sve više postaje skup specijaliziranih izložbi i priredbi, istaknuo je direktor ZV-a Davorin Spevec.

Glavne tematske cjeline ovogodišnje jesenske sajamske priredbe su Energetika, Promet i logistika, Graditeljstvo, sanitarije, elektroindustrija, Strojarska i metalna industrija, Prehrana i poljoprivreda, Eko-etno Hrvatska, Dani mode, Široka potrošnja, Arca - međunarodna izložba inovacija, a novost je ovogodišnjeg sajma i prvi Sajam glazbe.

Projektom "Hrvatska - vaš poslovni partner" poslovne se partnere, posebice strane želi upoznati s mjerama hrvatske Vlade usmjerenim jačanju gospodarstva, kao i s poticajima domaćim i inozemnim investitorima.

U sklopu tog projekta predstavit će se 20-ak institucija i potencijalni domaći i strani ulagači na jednom će mjestu moći dobiti odgovore na sva pitanja, istaknuo je pomoćnik ministra gospodarstva Ivan Bračić.

Napominjući kako to neće biti supstitut projektu zemlje partnera, Bračić je najavio da će se projekt predstavljanja Hrvatske nastaviti i idućih godina.

I ovogodišnji 81. JMZV prati niz stručno-pratećih aktivnosti, njih 20-ak na kojima organizatori očekuju više od 2.000 sudionika.

Održat će se i tradicionalni Hrvatski gospodarski forum, a tema ovogodišnjeg susreta članova Vlade i premijera Ive Sanadera s gospodarstvenicima bit će konkurentnost Hrvatske na putu prema EU.

Među stručno-popratnim aktivnostima izdvajaju se i Dan električne energije, te regionalni ekonomski forum Alpe-Dunav-Adria i poslovno savjetovanje Upravljanje kvalitetom - nova poslovna orijentacija.

Hina