Info servis

Najniži tečaj dolara prema euru u protekla tri mjeseca

Zabrinuti utjecajem što će ih razaranje uragana Katrine imati na američki gospodarski rast, ulagači su u srijedu na svjetskim deviznim tržištima spustili tečaj dolara na najnižu razinu u zadnja tri mjeseca prema euru.

Do podneva je tečaj dolara oslabio 0,16 posto prema euru, kojim se trgovalo po 1,248 dolara. Tijekom jutra njegov se tečaj spustio i do 1,2536 dolara za euro.

Istodobno, 'zelena' valuta spustila se blago i prema jenu te švicarskom franku. Tako stoji 109,89 jena i 1,237 franaka. U odnosu na britansku funtu, kojom se trguje po 1,8399 dolara, gotovo se i nije mijenjao.

Neki tržišni sudionici kažu da bi tečaj dolara mogao dodatno oslabiti uoči zasjedanja američke središnje banke Fed 20. rujna obzirom na zabrinutosti da bi mogla pauzirati u svojoj godinu dana dugačkoj kampanji zaoštravanja monetarne politike.

Za bolju prosudbu kakav će učinak Katrina imati na američko gospodarstvo i monetarnu politiku, ulagači čekaju na Fedovu "bež" knjigu, u kojoj se navode poslovni uvjeti diljem zemlje te govor predsjednika Fedove podružnice u Chicagu Michaela Moskowa kasnije tijekom dana.

"To je prvi ključni govor iz Feda nakon golemih razaranja koja su postala očita, stoga bi mogao biti prilično važan ako ga Moskow iskoristi za izražavanje Fedove politike", izjavio je Ian Gunnert, čelnik istraživanja pri Mellon Banku. "Postoje poprilične šanse da Fed neće podići ključnu kamatnu stopu 20. rujna, a ako to učini onda će vjerojatno potvrditi da će kasnije podizati stope", dodao je.

Američki ministar financija John Snow u utorak je izjavio da bi skuplje gorivo i poslovne štete uslijed razaranja uragana Katrine mogli usporiti američki gospodarski rast za otprilike pola postotnog boda u ostatku godine. Međutim, rekao je i da će ekonomski stimulansi radi obnove tih područja vjerojatno potaknuti rast BDP-a u 2006.

Hina