Info servis

Cijene američkih dionica na najvišoj razini u zadnja tri tjedna

Popuštanje cijena goriva smanjilo je zabrinutosti ulagača oko utjecaja skupih energenata na korporativne profite i eventualno usporavanje osobne potrošnje, što je u utorak na američkim burzama podiglo cijene dionica na najvišu razinu u zadnja tri tjedna.

Njujorški Dow Jones indeks porastao je 1,4 posto, na 10.589 bodova. Tehnološki Nasdaq ojačao je 1,2 posto, na 2.166 bodova. Riječ je o najvećem skoku vrijednosti ta dva indeksa u zadnjih otprilike dva mjeseca.

Među vodećim dobitnicama bile su dionice maloprodajnog lanca Wal-Mart, zrakoplovnih kompanija poput Delta Air Linesa i industrijskih korporacija, nakon što je barel nafte na njujorškom tržištu pojeftinio za više od dolara, ispod 66 dolara.

Ojačale su i dionice građevinskih kompanija i trgovina kućanskim uređajima poput Home Depota i Lowesa uslijed pojačanih očekivanja da će obnova područja zahvaćenih Katrinom potaknuti rast njihovih profita.

Ulagači su pozdravili i porast vrijednosti indeksa poslovne aktivnosti u golemom američkom uslužnom sektoru u kolovozu, što je signaliziralo gospodarsku snagu, no nije pokazalo posljedice razaranja koje je izazvao uragan Katrina u Meksičkom zaljevu. Indeks uslužnih djelatnosti Instituta za upravljanje nabavom poskočio je sa srpanjskih 60,5 na 65 bodova prošloga mjeseca.

"Zrakoplovne i industrijske dionice dobivaju na vrijednosti zbog jeftinije nafte. Diskontni trgovci bilježe rast cijena dionica ne samo zbog nafte nego i priopćenja Wal-Marta da će u rujnu ostvariti postavljene ciljeve prodaje unatoč skupom benzinu", kazao je Marc Prado, strateg pir Cantor Fitzgerald&Co.

Na europskim burzama cijene dionica dosegnule su najviše razine u proteklih 39 mjeseci, potaknute nadama u konsolidaciju energetskog i bankarskog sektora. Pritom je londonski Ftse indeks ojačao 0,4 posto, na 5.359 bodova. Frankfurtski DAX dobio je 1,2 posto na vrijednosti, dosegnuvši 4.968 bodova.



Hina