Info servis

Francuska priprema listu strateških sektora

Francuska će objaviti listu strateških industrijskih sektora u kojima će imati pravo zabraniti inozemnim ulagačima preuzimanje francuskih kompanija, izjavio je ministar industrije Francois Loos za poslovne novine Les Echos.

"Monetarni i financijski zakon nedavno su dopunjeni kako bi se omogućilo vladi da spriječi preuzimanje u sektorima koji se smatraju strateškim", rekao je Loos.

Prošlomjesečne glasine o tome da američka grupa PepsiCo razmišlja o ponudi za preuzimanje francuske prehrambene grupe Danone dovele su do neprijateljskih reakcija u francuskim političkim krugovima i obećanja da će dati podršku zadržavanju Danonea u francuskim rukama.

Zbog dvotjednih glasina o preuzimanju cijena dionica Danonea porasla je za 27 posto .

Francuski premijer Dominique de Villepin pozvao je u srpnju na "istinski gospodarski patriotizam" a predsjednik Jacques Chirac zatražio od vlade "jačanje mjera zaštite strateških poduzeća".

Reagirajući na izjavu ministra financija, Europska komisija odgovorila je da Francuska zacijelo poznaje relevantne europske propise, izrazivši uvjerenje da ih Pariz neće prekršiti.

"Potpuno sam uvjeren da će se pridržavati europskih propisa", kazao je glasnogovornik EK Gregor Kreuzhuber. Podsjetio je da je jedinstveno tržište jedan od kamena temeljaca članstva u EU i da donosi korist svima uključujući i Francusku u smislu mogućnosti prekogranične konkurencije.

Hina