Info servis

Hoteli Brela poslovali sa 37,6 posto manjim gubitkom nego lani

Jedna od značajnijih hotelskih tvrtki na makarskoj rivijeri, Hoteli Brela, prvo je ovogodišnje polugodište završila sa 4,3 milijuna kuna gubitka, što je čak 37,6 posto manji gubitak nego u istom lanjskom razdoblju, podatci su iz polugodišnjeg financijskog izvješća te tvrtke s Varaždinske burze.

U Hotelima Brela su u prvih šest mjeseci ove godine zabilježili veće ukupne prihode nego lani, ali i veće ukupne rashode, nastale zbog, kako navode u komentaru izvješću, veće popunjenosti hotela.

Ukupni prihodi od 17,9 milijuna kuna za 28,7 posto su veći nego u lanjskih šest mjeseci, dok su ukupni rashodi porasli 6,2 posto i u prvom ovogodišnjem polugodištu iznose 22,2 milijuna kuna.

U strukturi ukupnih prihoda gotovo 85 posto ili 15,2 milijuna kuna ostvareno je od prodaje u inozemstvu, što je 22,5 posto više nego lani, a zabilježili su i dvostruko povećanje prihoda od prodaje u zemlji, na 2,6 milijuna kuna.

Među ukupnim rashodima više od trećine, ili 7,7 milijuna kuna odnosi se na troškove osoblja, koji su 20,3 posto veći nego lani.

Financijski su rashodi pak bili 21,4 posto manji nego lani, i iznosili su 3,01 milijun kuna.

Polugodišnje poslovne rezultate iz Hotela Brela u izvješću ocjenjuju znatno boljim u odnosu na prošlu godinu, tim više što je u njihovim smještajnim objektima u ovogodišnjih šest mjeseci, kako navode, ostvareno 72.620 noćenja, što je 18,8 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

Smještajni kapaciteti Hotela Brela su u četiri hotela (Berulia, Maestral, Marina i Soline), u kojima je ukupno 755 soba.

U vezi vlasničke strukture iz Hotela Brela u izvješću napominju da je u promatranom razdoblju došlo do promjene, budući je tvrtka Sunce hoteli d.o.o. (u vlasništvu Jake Andabake) preuzela njegove i dionice Sunce osiguranja, te je sada većinski vlasnik sa 84,65 posto dionica.

Sunce hoteli završili su preuzimanje dionica Hotela Brela 7. siječnja ove godine, a tada su dovršili i preuzimanje dionica bolske hotelske tvrtke Zlatni rat te Hotela Tučepi iz Tučepa, u kojima također imaju većinski broj dionica (67,03 posto odnosno 89,13 posto).

Tvrtku Sunce hoteli Andabaka je osnovao nakon što je krajem rujna 2004. prodao Sunce osiguranje d.d., iz čijeg je portfelja sredinom lanjskog listopada otkupio dionice Hotela Brela i Zlatnog rata. Istodobno je dionice Brela otkupio i od Lucidusa, a sve je te dionice, uključujući i one Hotela Tučepi, prenio na tvrtku Sunce hoteli.



Hina