Info servis

Neočekivani pad Ifo indeksa zaustavio jačanje eura

Uzlet tečaja eura prema američkom dolaru u četvrtak je zaustavljen po objavi indeksa njemačke poslovne optimističnosti koji je ukazao na neočekivano smanjene izgleda za najveće gospodarstvo u eurozoni.

Nakon što je dosegnuo 1,2323 dolara, najvišu razinu od 17. kolovoza, tečaj eura do podneva se blago spustio, tako da se njime trgovalo po 1,2306 dolara.

Raniji uzlet euro je iskusio uslijed snažnog skoka njemačkog ZEW indeksa, sa srpanjskih 37 na 50 bodova, najvišu razinu u 17 mjeseci, ukazujući na obnovljeni optimizam njemačkih ulagača.

Međutim, u četvrtak je njemački Ifo institut objavio pad indeksa poslovne optimističnosti sa srpanjskih 95 na 94,6 bodova u kolovozu, dok je tržište očekivalo njegov rast na 95,2 boda.

"Očito je Ifo indeks bio razočarenje. Posve je sigurno da skupa nafta utječe na povjerenje poduzetnika", rekao je Gavin Redknap, ekonomist pri Standard Charteredu.

Tečaj dolara oslabljen je i slabijim od očekivanja podatkom o narudžbama trajnih dobara u SAD-u te rastućim cijenama nafte koje su suzbile optimizam ulagača u pogledu američkog gospodarstva. Narudžbe trajnih dobara u srpnju su smanjene za 4,9 posto, što je njihov najveći pad u zadnjih godinu dana.

"Probat ćemo tijekom dana kupovinama dolara podići njegovu cijenu u odnosu na euro, no mislim da ona neće značajnije porasti budući je dolar pod pritiskom skupe nafte", ocijenio je Gavin Friend, strateg Commerzbanke.

Tečaj dolara oslabio je i 0,64 posto prema britanskoj funti, kojom se trgovalo po 1,804 dolara. Švicarski franak ojačao je 1,4 posto, na 1,258 franaka za dolar. Japanski jen dobio je 0,6 posto na vrijednosti, pa dolar stoji 109, 93 jena.

Hina