Info servis

Mercator odustao od preuzimanja srpskog C Marketa

Najveći slovenski maloprodajni lanac Mercator povukao se iz utrke za preuzimanje srpskog trgovačkog lanca C Market, izjavio je u srijedu predsjednik uprave poslovnog sustava Mercatora Zoran Janković.

"Ta priča je za nas gotova", kazao je Janković. Mercator je povukao svoju ponudu za većinskim preuzimanjem C Marketa nakon godine dana nadmetanja u uvjetima mutne srbijanske privatizacijske prakse.

C Market ima 3.300 zaposlenih i blizu 300 maloprodajnih trgovina diljem Srbije. Prema izvještajima lokalnih medija, kompanija Delta M sada je vjerojatni kupac trgovačkog lanca.

Janković je rekao da je ta odluka donijeta zbog toga što Mercator nije mogao dobiti poslovne izvještaje C Marketa te nakon tvrdnji o ilegalnoj trgovini dionicama izvan Beogradske burze.

Mercator se također suočio s politički motiviranim neprijateljstvom koje podsjeća na razdoblje koje je dovelo do nasilnog raspada bivše Jugoslavije prije 15 godina.

Unatoč neuspjehu u preuzimanju C Marketa, Mercator nastavlja s provedbom svog plana širenja diljem bivše Jugoslavije. Uz postojeću trgovačku kuću u Beogradu planira otvoriti još jednu u srpskom glavnom gradu i jednu u Čačku.

Nedavno je također kupio zemljište u Makedoniji i Hrvatskoj za ukupno 50 milijuna eura gdje planira izgraditi supermarkete ukupne površine veće od 60.000 četvornih metara.



Hina