Info servis

Dolar na novoj najvišoj razini prema euru u zadnja dva tjedna

Tečaj dolara u petak je na svjetskim deviznim tržištima dosegnuo novu najvišu razinu prema euru u posljednja dva tjedna uslijed robusnih američkih gospodarskih pokazatelja koji bi trebali poduprijeti nastavak zaoštravanja američke monetarne politike.

Do podneva je tako tečaj dolara ojačao 0,9 posto prema euru, kojim se trguje po 1,216 dolara. Poskupio je i 0,7 posto u odnosu na jen, na 110,83 jena.

Najnoviji podatak koji ukazuje na obnovljenu snagu američkog gospodarskog rasta pristigao je iz podružnice američke središnje banke Fed u Philadelphiji, koja je objavila da je njezin indeks poslovne aktivnosti u kolovozu dosegnuo najvišu razinu u protekla četiri mjeseca.

Taj podatak nadmašio je očekivanja analitičara te se priključio nedavnom nizu snažnih pokazatelja koji ukazuju da američko gospodarstvo odolijeva visokim cijenama nafte i inflaciji koja je blizu najviše granice koju je Fed spreman tolerirati. To sve ulagače na valutnim tržištima jača u uvjerenju da će Fed nastaviti s podizanjem kamatnih stopa.

Ipak, nedostatak značajnijih vijesti i pokazatelja u ljetnoj, poprilično mirnoj trgovini razlog je što se dolarom trguje u rasponu kao i u proteklih nekoliko mjeseci.

"Što se tiče dolara, raspon njegova tečaja je uobičajen. Još uvijek držimo razinu od 1,225 dolara za euro važnom granicom", rekao je Johan Javeus, valutni strateg pri SEB-u. "Uvjereni smo da će dolar jačati sljedećih mjesec dana budući nema naznaka da će Fed napustiti svoju trenutnu politiku prema kamatnim stopama".

Trgovci ističu i da će jen vjerojatno nastaviti jačati zbog podrške koja mu stiže od inozemnih ulagača u japansku imovinu. Oni su prošloga tjedna kupili 6.000 milijardi jena (54,3 milijardu usd) vrijednu japansku imovinu. Ipak, neki tržišni promatrači ističu kako je tako snažan priljev kapitala u japansku imovinu na duži rok neodrživ, što upućuje na zaključak da je uzlet tečaja jena samo kratkoročan.

Hina