Info servis

Teretni prijevoznici pri HGK za poništenje natječaja za Transport TLM-a

Grupacija teretnih prijevoznika pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) i Sektor za promet i veze (HGK) zatražili su danas poništenje natječaja po kojem je slovenskom Viator&Vektoru prodan transportni dio šibenske Tvornice lakih metala (TLM), te podržali za 20. kolovoza najavljene prosvjede dalmatinskim cestama teretnih cestovnih prijevoznika nezadovoljnih tom prodajom.

Voditelj grupacije teretnih prijevoznika RH pri HGK Branko Lukšić kazao je da traže poništenje natječaja jer se imovina transportnog dijela TLM-a vrijedna 13 milijuna kuna prodaje ispod cijene, odnosno za 1,6 milijuna kuna. U natječaju se, dodaje, nigdje nije navodilo da se kupcu prodaje i prijevoz tereta, odnosno izvozne robe te tvornice.

Riječ je o 230 šlepera izvozne robe mjesečno iz TLM-a, kaže Lukšić ističući da je prodaja slovenskoj tvrtki ugrozila egzistenciju 283 prijevoznika sa 803 vozila i 1.600 zaposlenih u tri dalmatinske županije.

Naime, prošli su tjedan TLM i Viator&Vektor, uz ugovor o prodaji nekretnina, opreme i druge imovine TLM-ove poslovne jedinice Transport, a istodobno su ugovorili trogodišnju poslovnu suradnju, prema kojoj će Viator&Vektor prevoziti svu robu iz TLM, odnosno za sva tri društva u grupi TLM.

Lukšić ističe da resorno Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka treba reagirati i poništiti natječaj.

Prodajom transportne jedinice TLM-a, tvrdi, dolazi u pitanje privatizacija cijelog TLM-a, jer će to biti teško ostvariti, ako je prijevoz tereta iz tvornice već uvjetovan ugovorom s drugom tvrtkom.

Direktorica Sektora za promet i veze HGK Ljubica Herceg i Lukšić smatraju da država treba zaštiti domaće međunarodne teretne prijevoznike koji su u teškom položaju zbog visokih cijena derivata, ali i zbog toga što se na ovakav način prijevoz hrvatske izvozne robe umjesto domaćima prepušta stranim prijevoznicima, .

Nadalje, Lukšić je kazao da resorno ministarstvo nema sluha za prijevozničku branšu i njihove probleme, te da je zbog nekoordiniranosti niza državnih organa prijevozništvo palo "na niske grane", a problem predstavlja i korupcija, te nedovoljan broj CEMT-ova (međunarodne dozvole za prijevoz).

Lukšić je najavio da će HGK u rujnu resornom ministarstvu uputiti prijedlog za ustrojavanje registra hrvatskih prijevoznika u kojem bi se vidjelo koliko koja tvrtka ima kapaciteta, a i po kojem bi se onda dijelili CEMT-ovi.

U Hrvatskoj je registrirano 138.290 teretnih vozila, a međunarodno licenciranih cestovnih prijevoznika tereta ima 2.721 sa 9.258 vozila.

Najveći dio od 55,3 milijuna tona robe u cestovnom prijevozu lani, čak 88,2 posto, obavljen je u unutrašnjem prijevozu, dok se 10,3 posto obavi u međunarodnom prijevozu, a samo 1,5 posto u međunarodnom prijevozu za treće zemlje.

Hina