Info servis

Svjetske korporacijske igre u Zagreb u rujnu dovode 3.500 sudionika

Za jedno od značajnijih sportsko-turističkih ovogodišnjih događanja u Zagrebu 16. svjetske korporacijske igre, koje će se održati od 30. rujna do 2. listopada, do sada se prijavilo oko 1.500 sudionika/zaposlenika 200-ak domaćih i inozemnih tvrtki, a s obzirom na najave organizator Turistička zajednica grada Zagreba (TZGZ) očekuje da će ih ukupno biti više od 3.500.

Takvim odazivom u TZGZ-u su zadovoljni, pri čemu direktor Igara i direktor zagrebačkog Kongresnog ureda pri TZGZ Dražen Hochecker naglašava da je u svijetu uobičajeno da se najviše sudionika za te igre prijavljuje u zadnjih mjesec dana pred njihov početak, pa ne sumnja da će tako biti i u Zagrebu.

Napominje i da je zadnji dan prijave za Igre 7. rujna, te poziva sve zainteresirane tvrtke da se prijave do toga datuma, kako bi se što bolje mogao organizirati njihov boravak u Zagrebu.

Među prijavljenim tvrtkama i sudionicima je, kaže, oko 50 posto domaćih, među kojima su gotovo sve veće hrvatske kompanije i banke (T-Com, VIPnet, Ericsson N.T., Hrvatske autoceste, INA, Valamar Hotels, Zagrebačka i Privredna banka te druge), kao i brojne manje tvrtke iz cijele Hrvatske.

Od stranih tvrtki izdvaja prijave Air Francea, Irish Banke, Vodafonea, IBM-a, Siemensa, Coca Cole, MOL-a, Avon Cosmetics i drugih, a najbrojnije su za sada ekipe iz Velike Britanije i Irske.

Sudionici će se natjecati u 22 sportske discipline, od kojih će se jedna prvi put promovirati u Hrvatskoj - utrka tzv. čamcima zmajevima ("dragon boat"), koja je sve popularnija u svijetu. Riječ je o čamcima koje na pramcu imaju glavu zmaja te bubnjara koji bubnja ritam za 18 veslača. Takva četiri čamca TZGZ će kupiti iz vlastitih sredstava, a poslije Igara će ih, kaže Hochecker, pokloniti.

Uz promociju novog sporta te međusobnog druženja sudionicama Igre, naglašava, pružaju priliku i za nove poslovne kontakte, budući će u sklopu njih biti i tzv. poslovni dan (workshop) gdje će se na posebnim štandovima tvrtke moći predstaviti.

Igre su značajne i za promociju zemlje i grada u kojemu se održavaju, a Zagreb će, kaže, od njih imati velike koristi, jer ne samo da će se za njihove potrebe dodatno urediti sportski tereni (RŠC Jarun, Sportski park Mladost, Boćarski dom, ...) i drugi objekti, nego se očekuje i povećanje zagrebačkog turističkog fizičkog i financijskog prometa.

Naime, sudionicima sve troškove pokrivaju njihove tvrtke (put, smještaj, hrana i drugo), sami se brinu za svoj prijevoz i smještaj, što će, po predviđanjima, zagrebačkom turističkom i drugom gospodarstvu donijeti korist od oko 3,5 milijuna eura. Od toga se na hotelski smještaj odnosi oko 1,6 milijuna eura, na ugostiteljstvo oko 650 tisuća eura, na avio i drugi prijevoz oko 600 tisuća eura, na potrošnju u trgovinama oko 400 tisuća eura i drugo.

Time se i organizacija tih Igara itekako isplati, budući TZGZ i Grad Zagreb, kao glavni organizatori, te sponzori, kako kaže Hochecker, zajedno u to izdvajaju oko 8 milijuna kuna.

Partneri TZGZ-u i Gradu Zagrebu u organizaciji Igara su Hrvatska gospodarska komora (HGK), Hrvatski olimpijski odbor (HOO), Zagrebački športski savez i Generalturist, dok je pokrovitelj Igara hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Hina