Info servis

Na kraju lipnja u Hrvatskoj 92.142 aktivna poslovna subjekta

Krajem lipnja ove godine u Hrvatskoj su bila registrirana 221.282 poslovna subjekta, od čega je aktivno bilo njih 92.142 ili 41,6 posto, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).

Razlika između registriranih i aktivnih pravnih osoba najmanja je kod trgovačkih društava, jer se radi o subjektima koji su dobrim dijelom usklađeni prema Zakonu o trgovačkim društvima ili o onima koji su novoosnovani u skladu s tim propisom. Od 93.272 registrirana trgovačka društva, aktivno ih je na kraju lipnja bilo 69.011 ili 74 posto.

Od 82.968 registriranih poduzeća i zadruga aktivno je bilo njih 7.574 ili 9,1 posto. Ta se razlika, pojašnjavaju u Zavodu, uglavnom odnosi na subjekte koji nisu podnijeli zahtjev za usklađenje sa spomenutim zakonom pa će nakon okončanja tog postupka biti brisani iz registra. Najveći broj aktivnih subjekata u ovoj skupini, njih oko 7 i pol tisuća postupkom usklađenja prijeći će u status trgovačkog društva.

Od 44.042 registrirane ustanove, tijela, udruga i organizacija, aktivno je na kraju lipnja ove godine bilo njih 15.557 ili 34,5 posto.

Najviše registriranih i aktivnih poslovnih subjekata bilo je u području trgovine na veliko i malo, popravka motornih vozila i motocikala te predmeta za osobnu uporabu i kućanstvo s udjelom registriranih od 39,1 posto i aktivnih 32,2 posto.

U prerađivačkoj industriji bilo je 9,5 posto od ukupno registriranih subjekata, a udio u aktivnim iznosio je 11,6 posto. Poslovanje nekretninama, iznajmljivanje i poslovne usluge imalo je udio registriranih od 11,7 posto i aktivnih od 16,6 posto, a ostale društvene, socijalne i osobne uslužne djelatnosti imaju udio registriranih subjekata 17,9 posto, a aktivnih 13,4 posto.

Struktura aktivnih pravnih osoba prema oblicima vlasništva ukazuje da je privatno vlasništvo najčešći oblik u kojem se nalazi 79 posto subjekata, dok je njih 1,1 posto u državnom vlasništvu. U mješovitom vlasništvu je 1,9 posto subjekata, u zadružnom svega 1,1 posto subjekata, a za 16,9 posto pravnih osoba vlasništvo se ne prati.

Podaci s kraja lipnja ove godine o teritorijalnoj raspodjeli poslovnih subjekata pokazuju da je nešto manje od jedne trećine ukupno registriranih poslovnih subjekata ima sjedište u Gradu Zagrebu, dok je udio Zagreba za subjekte obrta i slobodnih profesija bitno manji i iznosi 20.9 posto.

Splitsko-dalmatinska županija na drugom je mjestu po broju registriranih pravnih i fizičkih osoba s udjelima 12,5 posto, odnosno 11 posto.

Još tri županije imaju više od 5 posto udjela registriranih pravnih osoba - Primorsko-goranska (8,4 posto), Istarska (7,4 posto) i Zagrebačka (6,2 posto).



Hina