Info servis

EADS očekuje snažne poslovne rezultate u 2005.

Čelnici europske zrakoplovne i obrambene industrije EADS obvezali su se u srijedu da će ispuniti ciljeve rasta za ovu godinu te su izvijestili o snažnom rastu operativnog profita u prvoj polovini godine ponajviše zbog dobrog poslovanja Airbusa.

Ta zrakoplovna industrija izvijestila je o 57-postotnom skoku operativne dobiti na 1,54 milijarde eura u prvih šest ovogodišnjih mjeseci, uglavnom zbog povećanih isporuka komercijalnih zrakoplova Airbusa. Ukupna neto dobit skupine više je nego udvostručena, na 816 milijuna eura, dok su prihodi od prodaje povećani 10 posto, na 16 milijardi eura.

Iz kompanije su potvrdili da su uvjereni u postizanje prognoze operativnog profita za cijelu godinu iznad 2,6 milijardi eura, te prodaju od 33 milijarde eura.

"EADS će ostvariti snažnu izvedbu na razini cijele skupine u ovoj godini", kazali su izvršni direktori Tom Enders i Noel Forgeard u zajedničkom priopćenju.

Velika pozornost bila je usmjerena na to hoće li novi upravljački tim, postavljen u lipnju nakon 9-mjesečne borbe u toj francusko-njemačko-španjolskoj skupini, iskoristiti objavu polugodišnjih poslovnih rezultata za potvrdu procjena cjelogodišnjih poslovnih rezultata.

"Ovo je dobar signal", smatra jedan frankfurtski analitičar. "Podaci su dobri, definitivno bolji od očekivanja".



Hina