Info servis

Umjeren porast europskih burzovnih indeksa

Europski burzovni indeksi nastavili su rasti i danas, treći dan uzastopce, ponajviše zbog porasta cijena dionica telekoma.

Do podneva je londonski Ftse indeks porastao 0,1 posto, na 5.264 boda. Frankfurtski DAX istodobno je ojačao neznatnih 0,02 posto, na 5.073 boda.

"Sad smo u razdoblju kad većina ulagača čeka na nova poslovna izvješća kompanija. Mislim da zarade nisu ni blizu tako loše kako su oni vjerovali", smatra analitičar pri Deutsche Bank, Bob Semple.

Najviše su dobitaka zabilježile cijene dionica telekoma, predvođene British Telecomom. Njegove su dionice ojačale za više od 4 posto, nakon što je ostvario poslovne rezultate za proteklu godinu iznad očekivanja analitičara, te smanjio kreditna zaduženja i ponovno odlučio isplatiti dividendu.

Ojačale su i dionice medijskih kompanija, potaknute skokom cijena dionica Reutersa za 3,3 posto, pošto je najavio da jedna njegova kompanija razgovara o kupovini konkurentskog Island ECN-a za pola milijarde dolara, čime će ojačati poziciju na tržištu.

Porasle su i cijene zrakoplovne kompanije EasyJet i to za 8,5 posto, jer je kupio britansku diskontnu kompaniju Go.

Na Tokijskoj burzi danas je Nikkei indeks porastao nešto više od 0,8 posto, na 11.738 bodova.

Hina