Info servis

Zagrebačka banka uvodi IBAN sustav za poslovne subjekte

Zagrebačka banka (Zaba) do kraja srpnja svim će svojim poslovnim korisnicima-vlasnicima deviznih računa, dodijeliti međunarodni broj bankovnog računa (IBAN-International Bank Account Number), priopćeno je danas iz Zabe.

Upotreba IBAN-a, kažu u Zabi, omogućit će klijentima veću učinkovitost i kvalitetu u obradi prekograničnih plaćanja i prijenosa, bržu i automatiziranu obradu priljeva te smanjiti moguće troškove obrade naloga inozemnih banaka.

IBAN je jedinstveni međunarodni identifikator računa klijenta u banci, određen u skladu s međunarodnim standardima Europske komisije. Njegovo uvođenje u Hrvatskoj obvezno je od 1. listopada 2007. godine, u Europskoj uniji uveden je 1. srpnja 2003. i danas ga primjenjuju banke u 31 europskoj zemlji.

U Zagrebačkoj banci, dodaje se u priopćenju, za potrebe obavljanja deviznog platnog prometa otvoreno je više od 16 tisuća deviznih računa. U prvih 6 mjeseci ove godine poslovni subjekti - vlasnici tih računa, obavili su oko 317 tisuća deviznih transakcija ukupne vrijednosti od gotovo 4,2 milijarde dolara, što je 25 posto više u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Pritom su za više od 40 posto financijskih transakcija odabrali internet bankarstvo.

Hina