Info servis

Lanjska dobit Atlantske plovidbe najveća dosad

Dubrovačka brodarska tvrtka Atlantska plovidba u poslovnoj je 2004. godini ostvarila najveću dobit u 50 godina svoga postojanja - dobit je iznosila 18 milijuna američkih dolara (oko 109 milijuna kuna), istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare.

Po ranije objavljenim podacima sa Zagrebačke burze lanjska dobit dubrovačkog brodara je 224,3 posto veća nego u 2003, kada je iznosila 33,75 milijuna kuna. Ukupni su prihodi Atlantske plovidbe lani iznosili 576,03 milijuna kuna i bili su 25,3 posto veći nego u godini ranije, dok su ukupni rashodi povećani za 9,6 posto, sa 425,71 milijun kuna u 2003. na lanjskih 466,55 milijuna kuna, navodi se u izvješću.

Predsjednik Uprave Ante Jerković naglašava da je trend uspješna poslovanja nastavljen te je tako tvrtka u prvih šest ovogodišnjih mjeseci ostvarila dobit od 45 milijuna dolara. Uspješne poslovne rezultate obrazložio je dobrom situacijom na pomorskom tržištu odnosno pozitivnim trendom cijena vozarina.

U pojašnjenju poslovnih rezultata u izvješću se navodi da je oporavak tržišta i porast vozarina rezultirao 25 postotnim povećanjem ukupnog prihoda u odnosu na 2003. godinu. Dodaje se da je gotovo cjelokupan prihod ostvaren na inozemnom tržištu u djelatnosti pomorskog prometa uz zadovoljavajuću likvidnost, te da su troškovi poslovanja bili 10 posto veći u odnosu na 2003. zbog povećanih troškova investicijskog održavanja brodova.

Atlantska je plovidba s dobiti iz 2004. godine pokrila sve akumulirane troškove iz proteklih razdoblja, a dioničarima će početkom 2006. najvjerojatnije biti isplaćena i dividenda, kazao je Jerković.

Prvi čovjek Atlantske plovidbe najavljuje obnovu flote u što će biti uloženo 250 milijuna dolara, izgradnju dvaju brodova tipa panamax u Južnoj Koreji te u Kraljevici manjih brodova po principu 2+2.

Također, u tijeku su i pregovori za izgradnju tri broda s dizalicama u Vijetnamu te dva panamaxa u Kini.

Osim pomorstvom, Atlanstska plovidba investirala je u hotelijerstvo i zračni prijevoz, pa je nedavno otvoren hotel Imperijal Hilton, a najavljena su i ulaganja u hotel Lapad i hotel Grand na Lopudu.

Zrakoplovna kompanija Dubrovnik Airline posluje s dva zrakoplova, od kojih je jedan u najmu, uskoro se očekuje i kupnja trećeg, a tijekom 2006. još dva.

Hina