Info servis

Apple computer zabilježio rekordan rast profita

Američka informatička kompanija Apple Computer Inc. zabilježila je zahvaljujući spektakularno dobroj prodaji glazbenih iPod playera i osobnih računala Mac gotovo pet puta veću dobit u trećem tromjesečju poslovne godine nego u istom razdoblju lani.

Tako je u tromjesečnom razdoblju koje je završilo 25. lipnja Appleova dobit naglo porasla na 320 milijuna dolara u odnosu na 61 milijun dolara, ostvarenih u istom tromjesečju prošle godine. Prihodi su porasli za 75 posto, s prošlogodišnjih 2,01 na 3,52 milijarde dolara.

"Oduševljeni smo što možemo izvijestiti o najboljem tromjesečju u povijesti Appleova poslovanja kada su u pitanju prihodi i zarada", rekao je Steve Jobs, izvršni direktor Applea. "Lansiranje novog operativnog sustava sustava Mac OS X Tiger vrlo je uspješno a u planu imamo još nevjerojatnih novih proizvoda".

Prihodi od prodaje iPoda dosegnuli su 1,1 milijardu dolara i činili su gotovo trećinu ukupnih prihoda kompanije. Prodaja Macintosh osobnih računala porasla je za 35 posto na 1,18 milijuna računala a ukupna je vrijednost prihoda od prodaje Macova, uključujući prijenosna i stolna računala, dosegnula 1,57 milijardi dolara u odnosu na prijašnjih 1,26 milijardi dolara.

Kompanija iz Silikonske doline isporučila je u trećem tromjesečju ukupno 1,2 milijuna Macintosh računala i 6,2 milijuna iPod-ova. To znači da je prodaja Mac računala skočila za 35 posto dok je prodaja iPod-ova ušesterostručena u odnosu na treće tromjesečje 2004.

Hina