Info servis

Očekivanja austrijskih tvrtki u Hrvatskoj

Većina austrijskih tvrtki u Hrvatskoj očekuje da će ove godine postići bolje poslovne rezultate od prošlogodišnjih, birokraciju, pravni sustav i korupciju ocjenjuju najvećim preprekama razvoju poslovanja u Hrvatskoj, a njezinom najvećom prednošću smatraju dobar zemljopisni položaj.

Pokazuju to rezultati istraživanja agencije GfK Hrvatska provedenog za Austrijski ured za vanjsku trgovinu, na uzorku od 70 austrijskih tvrtki koje posluju u Hrvatskoj.

Bolje poslovne rezultate od prošlogodišnjih očekuju u 69 posto austrijskih tvrtki. Rezultate na razini prošlogodišnjih očekuju u 28 posto, a u tri posto tvrtki smatraju da će poslovni rezultati podbaciti u odnosu na lanjske.

U ocjeni poslovanja u prošloj, 2004. godini, 78 posto ispitanih tvrtki navodi da je poslovalo bolje (51 posto) ili puno bolje (27 posto) nego godinu ranije, 15 posto ih smatra da je poslovalo isto kao i 2003., a 7 posto da je poslovanje bilo gore. Pretoči li se dobivene odgovore u brojčane pokazatelje (od 2-lošije do 5-mnogo bolje), proizlazi da njihova prosječna ocjena iznosi 3,9.

Ocjenjujući perspektivu uvjeta poslovanja u Hrvatskoj u slijedećih godinu dana, 62 posto anketiranih predstavnika austrijskih tvrtki u Hrvatskoj drži da će oni ostati isti. Da će se poslovna klima poboljšati nada se 16 posto anketiranih, dok otprilike u svakoj petoj tvrtci (22 posto) smatraju da će se opći uvjeti poslovanja u Hrvatskoj pogoršati.

Prema mišljenju anketiranih tvrtki, tri su vrlo značajna ograničenja za uspješno poslovanje u Hrvatskoj, a to su birokracija, postojeći pravni sustav i korupcija.

Tako 74 posto anketiranih drži birokraciju najvećom poslovnom barijerom, za 67 posto njih to je pravni sustav, a za 58 posto korupcija. Potencijalnim većim preprekama razvoju biznisa austrijanci smatraju i stanje zemljišnih knjiga (39 posto), izvore financiranja (33 posto) i rad na crno (30 posto).

Zabrinjavajućim se čini podataka da je svaki ispitanik u prosjeku naveo čak 10 ograničenja.

Najbitnijom prednošću za Hrvatsku predstavnici austrijskih tvrtki ocijenili su njezin zemljopisni položaj (62 posto). Kao značajne prednosti prepoznati su još ljudski potencijali (44 posto), dinamičnost razvoja (38 posto) i ekološka nezagađenost (37 posto).

Nastave li se započete reforme trenutnim tempom, Hrvatska će biti spremna za ulazak u Europsku uniju u rasponu između dvije i pet godina, smatra najviše ispitanih, njih 47 posto. Da će se to dogoditi u roku od dvije godine smatra 20 posto, a nakon više od pet godina 23 posto ispitanih, dok ih 10 posto drži da Hrvatska već zadovoljava kriterije za ulazak u Uniju.

Austrija je vodeća zemlja po izravnim stranim ulaganjima u Hrvatsku sa udjelom od 26,2 posto svih izravnih stranih ulaganja u razdoblju od 1993. do 2004. godine. U Hrvatskoj posluje oko 300 austrijskih tvrtki.

Hina