Info servis

Izvješća sa svjetskih tržišta od 14. svibnja 2002. godine

Blue-chip dionice na američkim tržištima kapitala porasle su u ponedjeljak, na krilima nade ulagača da će tromjesečni rezultati poslovanja tehnoloških kompanija poput Applied Materialsa označiti prekretnicu u ključnom sektoru - proizvodnji čipova. Njujorški Dow Jones indeks porastao je tako 1,7 posto, na 10.109 bodova. Tehnološki Nasdaq indeks ojačao je još i više, za čak 3,23 posto, na 1.652 boda.

"Na tržištu se osjeća da su dionice poznatih imena, tržišnih lidera, dosegnule samo dno. Gospodarstvo se oporavlja i vjerujem da će nas korporativne zarade ugodno iznenaditi", smatra ekonomist i analitičar pri Lord Abbett&Co. brokerskoj tvrtki, Milton Ezrati.

Jedan od vodećih svjetskih proizvođača opreme za proizvodnju čipova, Applied Materials, trebao bi tek objaviti svoje poslovne rezultate postignute u prva tri ovogodišnja mjeseca. No, dionice su mu jučer skočile za snažnih 7 posto, jer je Goldman Sachs povisio svoju raniju procjenu njegove zarade u tome razdoblju.

To je potaknulo ulagače da kupuju dionice tehnoloških kompanija, poput Dell Computersa, koji će također uskoro objaviti poslovne rezultate, a analitičari očekuju da će mu zarada biti na gornjoj granici njihovih predviđanja.

Jedan od većih gubitnika, pak, bila je dionica šestog po veličini američkog zrakoplovnog prijevoznika, US Airwaysa, koja je oslabila 17 posto, na ispod 3 dolara, jer se očekuje da će kompanija pokrenuti stečajni postupak, ako ne uspije postići sporazum sa zaposlenicima i dobavljačima o snižavanju troškova.

Inače, analitičare muči hoće li i ovaj rast cijena završiti kao i onaj sredinom prošloga tjedna, kada je nakon velikog skoka vrijednosti burzovnih indeksa uslijedila oštra prodaja dionica. "Samo dvije stvari mogu održati trend rasta cijena na burzama: dva tromjesečja za redom ostvarenja dobrih poslovnih rezultata te porast kapitalne potrošnje. Dok se to ne ostvari, tržište će biti vrlo nervozno", drži direktor Thomas Weisel Partnersa, Tim Heekin.

Cijene dionica na europskim burzama ojačale su tijekom prijepodneva, potaknute dobrim poslovanjem američkih burzi te poslovnim rezultatom najveće švicarske banke UBS, koji je premašio očekivanja analitičara. Do podneva je londonski Ftse porastao za 0,3 posto, na 5.219 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je 0,7 posto, na 5.010 bodova.

Unatoč jutrošnjem rastu cijena, analitičari sumnjaju u dugoročniji oporavak tržišta kapitala, obzirom na to da zarade većine korporacija još nisu zabilježile oporavak. "Dobici na Wall Streetu i solidni rezultati poslovanja UBS-a potaknuli su rast europskih dionica, no sumnjam da će rast potrajati", ocijenio je analitičar francuske banke BNP Paribas, David Thwaites.

Dionica UBS-a ojačala je za više od tri posto, nakon što je objavila neto dobit u prva tri ovogodišnja mjeseca od 1,36 milijardi švicarskih franaka, premašivši očekivanja analitičara. Također, iz banke su najavili da će promijeniti upravu u svom investicijskom dijelu poslovanja.

Promjene uprave izazvale su pozitivno raspoloženje ulagača i kod švicarske financijske skupine Zurich Financial Services. Dionica trećeg po veličini europskog osiguravatelja porasla je 1,4 posto, nakon što je najavljena ostavka predsjednika uprave Rolfa Hueppija.

Ipak, najveće pojedinačne dobitnice danas su bile dionica švicarske kompanije Skandia, ojačavši 5,5 posto, nakon što je postigla značajan skok prodaje u travnju, te francuske medijske skupine Vivendi, skočivši 3,18 posto. Porasle su i cijene dionica naftnih kompanija, jer je cijena sirove nafte dosegnula najvišu razinu u zadnjih osam mjeseci.

Na Tokijskoj burzi danas je Nikkei indeks porastao blagih 0,17 posto, na 11.356 bodova.

Američka valuta promijenila je trend osjetno ojačavši danas na deviznim tržištima prema euru i japanskom jenu, budući se očekuje da će podatak o porastu prometa u američkoj maloprodaji pokazati najveći skok u posljednjih šest mjeseci. Dolar je tako do podneva prema euru ojačao više od jedan posto, na 90,59 centi za euro. U odnosu na jen, ojačao je oko 0,75 posto, dosegnuvši 128,41 jena za dolar.

"Podaci o prometu na malo mogli bi dolaru ponuditi nešto olakšanja", ukratko je komentirao raspoloženje na deviznim tržištima upravitelj investicija Stuart Kinnersley iz Nikko Global Asset Managementa u Londonu."Oporavak američkog gospodarstva će se nastaviti, no bit će neujednačen".

Dolar je jačao i pod utjecajem jučerašnjeg rasta cijena dionica na američkim tržištima kapitala, koji je ublažio zabrinutosti ulagača glede stanja američkog gospodarstva."Definitivno vlada dobro raspoloženje koje dolazi s tržišta kapitala, što poticajno djeluje na dolar", ocijenio je strateg valutnih tržišta u Dresdner Kleinwort Wassersteinu, Paul Mackel.

Američka valuta ojačala je danas i prema švicarskom franku, čiji je status sigurnog utočišta izblijedio nakon što su tenzije na Bliskom istoku malo popustile. Dosegnuo je do 1,6053 franaka za dolar, najvišu razinu u posljednjih pet dana.

S druge strane, euro je i dalje pod pritiskom zbog štrajkova njemačkih metalaca članova sindikata IG Metalla, koji će s poslodavcima u srijedu nastaviti pregovore o povećanju plaća. U odnosu na jen danas je oslabio oko 0,26 posto, na 116,34 jena za euro.

Na tržištima, naime, popušta nervoza koja je vladala proteklih dana zbog očekivanja da bi agencija Moody's uskoro mogla sniziti rejting Japanu. Iz te su agencije, naime, izjavili da će dovršiti svoje procjene za Japan do kraja svibnja, tako da su zabrinutosti zbog skorog snižavanja kreditnog rejtinga zasad popustile.

Ovih će dana najveću pozornost tržišta zaokupljati gospodarski pokazatelji iz SAD-a i to, osim prometa na malo, podaci o industrijskoj proizvodnji i rastu potrošačkih cijena. "Trenutno financijska tržišta pozorno slijede kretanja na američkim burzama. Budu li cijene dionica jačale odražavajući pokazatelje koji će biti objavljeni u ovome tjednu, mislim da će ih dolar slijediti u tome", ocjenjuje Masayuki Yamamoto, valutni analitičar u Bank of America u Tokiju.

Hina