Info servis

HGK: skup o gospodarskoj suradnji s Turskom

Gospodarsko vijeće HGK-Komore Zagreb održalo je danas tematsku sjednicu "Kako poslovati s Turskom", koja je uz hrvatske gospodarstvenike zainteresirane za gospodarsku suradnju s tom zemljom, okupila i predstavnike Tursko-hrvatskog poslovnog vijeća te turskih gospodarskih institucija.

Otvarajući skup predsjednik HGK-Komore Zagreb Zlatan Froelich je istaknuo da gospodarstvenici dviju zemalja trebaju iskoristiti iznimno zanimljive zemljopisne položaje svojih zemalja.

Hrvatska bi tako turskim poduzetnicima mogla biti vrata za istočnu i središnju Europu, dok bi Turska, i sama ogromno tržište s više od 68 milijuna stanovnika, hrvatskim gospodarstvenicima mogla biti put ka tržištima ostalih crnomorskih zemalja.

Predstavljajući tursko gospodarstvo, veleposlanica te Turske u Hrvatskoj Fatma Dicle Kopuz je istaknula da je ovo prvi hrvatsko-turski skup ovakve vrste namijenjen konkretnom istraživanju potencijala poslovne suradnje između dvije zemlje.

Naglasivši da Turska 'objedinjuje' Europu i Aziju, Kopuz je tako navela podatke o BDP-u po stanovniku od 3.400 dolara, stopi rasta BDP-a od oko 8 posto, stopi nezaposlenosti od 10,5 posto te stopi inflacije od oko 25 posto.

Veličina neiskorištenog potencijala gospodarske suradnje je pak vidljiva iz podatka da robna razmjena Turske s Hrvatskom čini tek oko 1,5 promila njene ukupne robne razmjene s inozemstvom, koja je lani iznosila oko 160 milijardi američkih dolara, kazao je Froelich.

Naime, Hrvatska je lani u tu zemlju izvezla roba u vrijednosti od 72,2 milijuna dolara, dok je uvoz iz Turske iznosio 160 milijuna dolara. Iako je razina robne razmjene iz prošle godine rekordna nakon 1990. godine, istaknuo je Froelich, ona je još uvijek nedostatna, što je i bio poticaj za iniciranje današnjeg skupa.

Hrvatskim je gospodarstvenicima tako predstavljen osnovni makroekonomski, zakonodavni i porezni okvir u toj zemlji, kao i odnos Turske s Europskom unijom, s obzirom da bi ta zemlja svoje predpristupne pregovore trebala započeti u listopadu ove godine.

Hina