Info servis

Euro i dalje pod pritiskom

Euro se u četvrtak na svjetskim tržištima deviza spustio prema prošlotjednim najnižim razinama u zadnjih devet mjeseci u odnosu na dolar kako rastu očekivanja o daljnjem produbljenju jaza između europskih i američkih kamatnih stopa.

Euro je oslabio nekih 0,3 posto prema dolaru i njime se trguje po 1,2087 dolara, nešto iznad prošlog tjedna zabilježenih 1,2014 dolara - najniže razine u zadnjih devet mjeseci. Euro je oslabio i prema jenu, nekih pola posto, te iznosi 131,63 jena. Japanska valuta na nešto manjem dobitku je bila i prema dolaru, koji stoji 108,7 jena.

No jen je smanjio dobitke ostvarene nakon što su japanski podaci pokazali poboljšanje povjerenja u poslovne prilike budući da se pozornost tržišta usmjerila na govor čelnika američke središnje banke Fed Alana Greenspana i ministra financija Johna Snowa u Senatu o američko-kineskim gospodarskim odnosima.

Ovaj tjedan euro se našao pod pritiskom učestalih špekulacija o snižavanju kamatnih stopa u Europi nakon njihova smanjenja u švedskoj središnjoj banci i zabilješke sa sastanka britanske središnje banke. Snižavanje kamatnih stopa u eurozoni, ionako na razini od dva posto, dodatno bi povećalo privlačnost američke valute obzirom da se očekuje da će Fed idući tjedan podići kamatne stope na 3,25 posto.

"Špekulacije o smanjenju kamatnih stopa u eurozoni jačaju nakon izvješća iz Bank of Englanda i njihova snižavanja u Riksbanci. No, sada nam trebaju jasni komentari iz Europske središnje banke o smanjenju kamatnih stopa, ali dosad nisu bili skloni to učiniti", kazala je Carsten Fritsch, valutni strateg u Commerzbanci u Frankfurtu.

Pad eura od oko 10 posto u ovoj godini prema dolaru također je rezultat zabrinutosti oko političke i monetarne integracije u Europi. Obzirom na slabi rast, zakonodavci eurozone stvaraju pritisak na ECB da snizi kamatne stope, dok pozdravljaju nedavno slabljenje eura koji bi moglo pomoći izvozu. No ECB zasad odolijeva takvim pritiscima. Član upravnog vijeća ECB-a Axel Weber izjavio je da pozivi za smanjenje kamatnih stopa nisu od pomoći, dodajući kako je njihova trenutna razina odgovarajuća za rast i ulaganja.

Hina