Info servis

HUP: benchmarkingom do poslovne izvrsnosti

Metoda Benchmarkinga izuzetno je učinkovito sredstvo za podizanje vrijednosti pojedinih kompanija, ali ga se može primijeniti i za podizanje konkurentnosti ukupnog, nacionalnog gospodarstva i postizanja njegove poslovne izvrsnosti, istaknuto je na današnjoj konferenciji "Behchmarking - do poslovne izvrsnosti" održanoj u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).

Projekt "Benchmarking" (proces učenja iz prakse uspješnih), unutar kojega je održana današnja konferencija, sponzorira Kraljevina Nizozemska, a podupire ga Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva. Provodi se od 2003. godine u organizaciji HUP-a i u suradnji sa Udrugom poslovnih savjetnika i nizozemskom konzultantskom kućom Nehem International. Prema podacima HUP-a, u projektu je sudjelovalo 50 domaćih tvrtki i 30 poslovnih savjetnika.

Veleposlanik Kraljevine Nizozemske u Hrvatskoj Lionel Strenghart Veer ocijenio je, pozdravljajući skup, da ovakvi projekti mogu pridonijeti uspješnom razvoju gospodarskih odnosa dviju zemalja te povećanju hrvatskog izvoza u Nizozemsku i na druga tržišta.

Podsjetivši na prošlotjedni posjet nizozemskog ministra trgovine i skupine tamošnjih gospodarstvenika Hrvatskoj, Veer je istaknuo veliki interes nizozemskih poduzetnika za ulaganja u Hrvatsku, ali i njihovu rezerviranost u pogledu pravne zaštite ulagača te pritužbe na račun sporosti birokracije.

Benchmarking na nacionalnih razini kao proces učenja iz prakse uspješnih, može pomoći uklanjanju tih poteškoća, a hrvatskom gospodarstvu omogućiti podizanje konkurentnosti, kako bi moglo opstati na zajedničkom europskom tržištu, rekao je Veer.

Glavna tajnica Nacionalnog vijeća za konkurentnost Mira Lenardić na tom je tragu predstavila rad Vijeća, naglasivši vrijednost usporedbe hrvatske s razvijenim ekonomijama i onima Hrvatskoj sličnih zemalja. Te usporedbe, rekla je, omogućuju Hrvatskoj da odredi svoju trenutnu poziciju u odnosu na druge i identificira ključna područja za poboljšanja.

U okviru konferencije je predstavljen i Europski model poslovne izvrsnosti Europske fondacije za upravljanje kvalitetom, a predstavnici nekih tvrtki koje su sudjelovale u projektu Benchmarking govorili su o svojim iskustvima.

Održane su i tri radionice, o primjeni Benchmarkinga u upravljanju kvalitetom, prodaji te u upravljanju ljudskim potencijalima.

Hina