Info servis

Dow Jones indeks ponovno iznad 10.000 bodova

Blue-chip dionice na američkim tržištima kapitala porasle su u ponedjeljak, na krilima nade ulagača da će tromjesečni rezultati poslovanja tehnoloških kompanija poput Applied Materialsa označiti prekretnicu u ključnom sektoru - proizvodnji čipova.

Njujorški Dow Jones indeks porastao je tako 1,7 posto, na 10.109 bodova. Tehnološki Nasdaq indeks ojačao je još i više, za čak 3,23 posto, na 1.652 boda.

"Na tržištu se osjeća da su dionice poznatih imena, tržišnih lidera, dosegnule samo dno. Gospodarstvo se oporavlja i vjerujem da će nas korporativne zarade ugodno iznenaditi", smatra ekonomist i analitičar pri Lord Abbett&Co. brokerskoj tvrtki, Milton Ezrati.

Jedan od vodećih svjetskih proizvođača opreme za proizvodnju čipova, Applied Materials, trebao bi tek objaviti svoje poslovne rezultate postignute u prva tri ovogodišnja mjeseca. No, dionice su mu jučer skočile za snažnih 7 posto, jer je Goldman Sachs povisio svoju raniju procjenu njegove zarade u tome razdoblju.

To je potaknulo ulagače da kupuju dionice tehnoloških kompanija, poput Dell Computersa, koji će također uskoro objaviti poslovne rezultate, a analitičari očekuju da će mu zarada biti na gornjoj granici njihovih predviđanja.

Jedan od većih gubitnika, pak, bila je dionica šestog po veličini američkog zrakoplovnog prijevoznika, US Airwaysa, koja je oslabila 17 posto, na ispod 3 dolara, jer se očekuje da će kompanija pokrenuti stečajni postupak, ako ne uspije postići sporazum sa zaposlenicima i dobavljačima o snižavanju troškova.

Inače, analitičare muči hoće li i ovaj rast cijena završiti kao i onaj sredinom prošloga tjedna, kada je nakon velikog skoka vrijednosti burzovnih indeksa uslijedila oštra prodaja dionica. "Samo dvije stvari mogu održati trend rasta cijena na burzama: dva tromjesečja za redom ostvarenja dobrih poslovnih rezultata te porast kapitalne potrošnje. Dok se to ne ostvari, tržište će biti vrlo nervozno", drži direktor Thomas Weisel Partnersa, Tim Heekin.

Na europskim burzama jučer su također zabilježeni dobici. Londonski Ftse ojačao je 0,65 posto, na 5.204 boda, a frankfurtski DAX 2,13 posto, dosegnuvši 4.975 bodova.

Hina