Info servis

Dobit HVB Splitske banke u prvom kvartalu porasla 88%

HVB Splitska banka je u prvom kvartalu 2005. ostvarila izuzetno dobre poslovne rezultate uz povećanje tržišnog udjela i snažan rast neto dobiti od 88%

Banka je dočekala kraj ožujka s ukupnom aktivom od 21,8 milijardi kuna što predstavlja povećanje tržišnog udjela na 9,58%.

Kao rezultat žive kreditne aktivnosti ukupni krediti su iznosili 12,9 milijardi kuna i pri tome porasli u jednom kvartalu za čak 8,9% pri čemu se posebno ističe porast kredita domaćim pravnim osobama za milijardu kuna ili 16,5% čime su dvostruko pretekli rast tržišta.

Plasmani trgovačkim društvima u prvom kvartalu bilježe rast od 322 milijuna kuna ili iznimno visokih 6,7% te višestruko nadmašuju rast tržišta koje u tom segmentu bilježi porast od samo 0,9% u odnosu na kraj prosinca.

Tržišni udio HVB Splitske banke u kreditiranju domaćih pravnih osoba je krajem ožujka dosegnuo 11% dok rast kreditiranja građana u prvom kvartalu ove godine obilježavaju stambeni krediti koji svojim rastom od 7,8% nadmašuju rast tržišta koje je raslo po stopi od 2,2%. Ukupni depoziti na kraju ožujka približili su se brojci od 11 milijardi kuna, iskazali rast od 5,7% u prvom kvartalu i potvrdili stabilnu i snažnu depozitnu osnovu novčarske institucije sa sjedištem u Splitu.

Ukupni prihodi HVB Splitske banke premašili su u prvom tromjesečju 195 milijuna kuna među kojima se ističu kamatni prihodi s rastom od 19% dok su prihodi od naknada i provizija 5,4% viši u odnosu na isto razdoblje 2004.

Trošak rezervacija u prvom kvartalu je značajno smanjen kao rezultat boljeg upravljanja rizicima što je također pridonijelo ukupnom rezultatu Banke.

Troškovi poslovanja u prvom kvartalu iznose 105,7 milijuna kuna i bilježe porast od 6,7% u odnosu na prethodnu godinu, prije svega kao rezultat organskog rasta u protekloj godini u kojoj je Banka otvorila 32 nove poslovnice.

Bruto dobit je na kraju razdoblja premašila 89 milijuna kuna čime je ostvaren snažan rast od gotovo 75% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok dobit nakon oporezivanja iznosi 75,1 milijuna kuna i iskazuje rast od 88 % u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Croatiabiz