Info servis

GM najavio rezanje 25.000 radnih mjesta u Americi

General Motors (GM) najavio je planove rezanja 25.000 radnih mjesta u Sjedinjenim Državama do 2008. u okviru velike reorganizacije operacija svoje sjevernoameričke podružnice s ciljem vraćanja položaja najvećeg svjetskog proizvođača vozila.

Reorganizacija će uključiti zatvaranje niza postrojenja i tvornica automobilskih dijelova čime će se uštedjeti 2,5 milijarde dolara godišnje, kazao je predsjednik i izvršni direktor Rick Wagoner na godišnjoj skupštini dioničara u Delawareu.

"Najizazovnije i najvažnije pitanje s kojim ćemo se suočiti bit će preokrenuti poslovanje GM North Americana, naše najveće poslovne jedinice, te je vratiti natrag u profitabilnu poziciju", rekao je.

GM izgubio je 1,1 milijardu dolara u prvom ovogodišnjem tromjesečju, s tim da je dio poslovanja u sjevernoj Americi zabilježio gubitak od 1,3 milijarde dolara.

Wagoner je potvrdio da se GM našao pod pritiskom povećanih troškova sirovina i zdravstvene zaštite, te slabijih rezultata prodaje zbog pada interesa za sportska vozila.

Dodao je da će GM povećati svoje glavne rashode za gotovo milijardu dolara i to većinom u Sjevernoj Americi. Slijedeći naglasak bit će na smanjenju troškova za zdravstvenu zaštitu.

Hina