Info servis

Slabiji pokazatelj poslovne aktivnosti pritisnuo cijene američkih dionica

Slabiji od očekivanja rast poslovnih aktivnosti u američkoj industrijskoj središnjoj zoni potaknuo je zabrinutost ulagača oko usporavanja gospodarskog rasta što je u utorak spustilo cijene američkih blue-chip dionica.

Njujorški Dow Jones indeks oslabio je 0,7 posto, na 10.467 bodova. Tehnološki Nasdaq spustio se 0,4 posto, na 2.068 bodova.

Međutim, u svibnju su najvažniji američki burzovni indeksi ostvarili značajne dobitke. Pritom je Nasdaq poskočio 7,6 posto, najviše od listopada 2003., a Dow Jones 2,7 posto.

Američko nacionalno udruženje menadžera za nabavu objavilo je indeks poslovne aktivnosti na Srednjem Zapadu koji je pokazao pad u svibnju na 54,1 bod, najnižu razinu od lipnja 20003. To je niže od predviđanja ekonomista koja su se kretala oko 62 boda, te očitovanja u travnju u visini 65,5 bodova. Budući da je ipak iznad 50 bodova, ukazuje na rast aktivnosti.

"Nastupio je teški scenarij, jer ekonomski pokazatelji jasno ukazuju na usporavanje aktivnosti koje će prevladavati neko vrijeme", ocijenio je Ned Riley, izvršni direktor Riley Asset Managementa.

Ulagači nisu obraćali pozornost na podatak o oštrom oporavku povjerenja američkih potrošača u svibnju, s travanjskih 97,5 na 102,2 boda. Osobna potrošnja čini dvije trećine američkog gospodarstva, stoga se taj pokazatelj obično vrlo pozorno prati. "Stopa štednje praktički je nula, pa je pitanje koliko je dugo to održivo", rekao je Riley.

Nadalje, računovodstvenim problemima pritisnut najveći svjetski osiguravatelj American International Group (AIG) izvijestio je da je proteklih pet godina precjenjivao svoju neto dobit za 10 posto, odnosno ukupno 3,9 milijardi dolara. To je pritisnulo cijene njegovih dionica za 1,5 posto.

Među većim gubitnicama ističu se i dionice najvećeg svjetskog proizvođača aluminija Alcoe, za 1,4 posto, zbog mogućih istraga o kršenju pravila slobodne tržišne utakmice u sektoru industrije aluminij-fluorida.

Na europskim burzama cijene dionica također su se blago spustile, nakon što su dotaknule najviše razine u zadnjih tri godine. Londonski Ftse indeks oslabio je 0,5 posto, na 4.964 boda. Za toliko je izgubio na vrijednosti i frankfurtski DAX, završivši poslovanje na 4.460 bodova.

Hina